De preventiedienst radicalisering van Anderlecht heeft een dossier gepubliceerd met acht informatieve fiches over radicalisering. Daarmee wil de gemeente mensen die in de sector werken op een duidelijke manier informeren over het fenomeen.
Anderlecht gaat radicalisering bestrijden met thematische brochure
De focus van het dossier ligt op de huidige context van de Syriëstrijders en bij uitbreiding de groeiende sympathie van jongeren voor het salafistisch-jihadistisch gedachtegoed. De Anderlechtse preventiedienst ontwikkelde de bundel samen met Didier Leroy, onderzoeker bij de Koninklijke Militaire School en de ULB en specialist in de politieke islam en het jihadisme.
Het resultaat is een dossier met acht themafiches. De thema's gaan van de verschillende extremismen tot de islam door de eeuwen heen en de oorzaken van het radicaliseringsproces. De fiche moet professionelen, zoals leraars, sociaal werkers, animatoren van jeugdhuizen en leerkrachten, helpen de juiste antwoorden te bieden op de zoektocht die jongeren vaak maken.
'Radicalisering blijft belangrijk thema'
“Het is belangrijk om het thema blijvend aandacht te geven,” zegt schepen voor preventie Mustapha Akouz (PS). “We willen een pluralistische maatschappij met respect voor diversiteit. Maar, die wordt nog steeds bedreigd door een haatdiscours dat polariseert. Daarom moeten we de radicalisering aanpakken.”
Wie meer informatie wil over de dienst preventie radicalisering van Anderlecht, kan terecht op de website van de dienst.
Op 29 maart organiseert Anderlecht een ronde tafel over het thema. Iedereen is welkom om er te praten over het thema “Twee jaar na de aanslagen: wat zijn de uitdagingen voor de gemeente?”
Lees meer over: Samenleving , radicalisering , Mustapha Akouz
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.