Nieuwe Brusselaars kunnen de stad binnenkort ontdekken met een eigen ‘buddy’. Het project CoNnect brengt de twee groepen samen om elkaars perspectief en leven in Brussel beter te leren kennen. “Zo kunnen we mooie vriendschappen opbouwen.”
Buddyproject CoNnect koppelt nieuwkomers aan Brusselaars
Het CoNnect-project moet nieuwe Brusselaars helpen een sociaal netwerk op te bouwen, aldus Pascal Smet (one.brussels-Vooruit), staatssecretaris en collegelid van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra. Maar wie zijn dat, die nieuwe Brusselaars? “Met ‘nieuwkomers’ verwijzen we eigenlijk naar een heel concrete groep: de mensen die een lopend inburgeringscontract hebben bij bon, het Brussels onthaalbureau voor inburgering”, verduidelijkt VGC-medewerker Janna Moonens.
Bülent en Emine Özeler, zelf 2,5 jaar geleden gemigreerd naar België, weten dat het niet evident is om je weg te vinden als nieuwkomer. “Een buddy kan het makkelijker maken om de eerste stappen te zetten en zo ook andere Brusselaars te leren kennen. Ervaringen uitwisselen en elkaars leven en cultuur beter leren kennen… zo kunnen we mooie vriendschappen opbouwen.”
“Ik weet hoe het is om als enige in een nieuwe stad te gaan wonen”, zegt Brusselaar Pieter Van Leemputten, die graag buddy wil worden. “Dan is het handig als iemand je helpt bij het zoeken van je weg. Ik ben twee jaar geleden vader geworden en het lijkt me fijn om met een gezin dat nieuw is in België en Brussel samen leuke activiteiten te doen. Het is ook interessant om te leren hoe zij naar onze stad kijken.”
Matching
De bedoeling is dat de deelnemers elkaar minstens twee keer per maand ontmoeten en samen hun activiteiten kiezen. De VGC en FMDO vzw (Federatie van Mondiale en Democratische Organisaties) zorgen voor begeleiding doorheen het traject en gezamenlijke groepsactiviteiten.
“We willen dat mensen honderd procent weten waar het project om draait, dus organiseren we eerst een basisvorming”, legt Moonens uit. “Daar bespreken we onder meer de noden van de nieuwkomers en aan welke vragen de buddies zich zoal kunnen verwachten.” De vorming focust op intercultureel handelen, omgaan met meertaligheid, laagdrempelig Nederlands en het leren kennen van de sociale kaart met ondersteunende organisaties.
Zowel de buddies als de nieuwkomers nemen deel aan een intakegesprek om te peilen naar hun verwachtingen. “Op basis van die gesprekken zullen de twee groepen aan elkaar gekoppeld worden”, aldus Moonens. “Daarna blijven er vaste vormingsmomenten plaatsvinden, afhankelijk van de noden die deelnemers zelf signaleren. Als er meer vragen zijn rond omgaan met meertaligheid, organiseren we daar een verdiepende sessie over, bijvoorbeeld.”
Wie interesse heeft om deel te nemen aan het project, kan zich nog tot januari 2022 inschrijven via de site van de VGC. “Het eerste vormingsmoment vindt plaats op 24 juni”, verklaart Moonens. “Tegen januari willen we zo’n 150 duo’s hebben samengesteld. Daarna volgt een traject van ongeveer zes maanden en evalueren we de impact van het project in juni.”
Voor het project werken de VGC en FMDO niet enkel samen met bon, maar ook met Huis van het Nederlands Brussel, Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg – Steunpunt Vrijwilligerswerk, Duo for A Job, Odisee en tal van andere organisaties uit het Nederlandstalig netwerk in Brussel. CoNnect wordt financieel gesteund door de VGC en het Europees Fonds voor Asiel en Migratie en kadert binnen het beleid van de Vlaamse overheid om nieuwkomers meer mogelijkheden aan te bieden tot sociale participatie.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , actua , Agentschap Integratie en Inburgering , College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie , Pascal Smet