| De Brusselse koepel voor geestelijke gezondheidszorg organiseert een feestelijke avond over stigmatisering in de psychiatrie.

DJ’s en workshops op Dag van Geestelijke Gezondheid in Brussel

SN
© BRUZZ
10/10/2019

Mensen met psychische problemen hebben al vaak te kampen met vooroordelen. Daar wil de Brusselse koepel voor geestelijke gezondheidszorg (OPGG) donderdag op World Mental Health Day wat aan doen, met lezingen, workshops en een debat. Tegelijk draait DJ Eugene, die zelf een angststoornis had, op het Luxemburgplein om mensen met psychologische problemen een hart onder de riem te steken.

Maar liefst een op de vier Belgen krijgt vroeg of laat te maken met (ernstige) psychische problemen, zo leert de website geestelijkgezondvlaanderen.be. In grootsteden als Brussel ligt dat cijfer doorgaans nog hoger. Vier op de tien Brusselaars hebben mentale gezondheidsproblemen, 10 procent meer dan in Vlaanderen, volgens de Gezondheidsenquête (2013).

Het kan ons dus allemaal overkomen, maar toch krijgen patiënten nog al te vaak af te rekenen met stigmatisering, meent het Overlegplatform voor Geestelijke Gezondheidszorg (OPGG) van het Brussels Gewest.

Vicieuze cirkel van schaamte

Iemand met een verslaving is zo “zelf de oorzaak van het probleem”, wie een depressie heeft moet toch “zelf de draad van zijn leven weer oppikken, zoals iedereen.” Dergelijke vooroordelen weerhouden patiënten ervan hulp te zoeken en duwen hen in een vicieuze cirkel van schaamte en isolement.

Om het probleem aan de kaak te stellen organiseert het OPGG donderdag om 18 uur een feestelijke avond over (de)stigmatisering, op de Werelddag van de Geestelijke Gezondheid. Psychiater Erik Thys (KU Leuven) houdt een uiteenzetting over het thema, daarna volgen interactieve workshops en tenslotte een groepsdebat met het publiek.

"De term ‘schizofrenie’ is zo negatief beladen dat hij rijp is voor de vuilnisbak"

Dr. Erik Thys, psychiater

Dr. Thys zal er een onderzoek over beeldvorming van psychiatrie in de media presenteren. Hij screende alle Vlaamse krantenartikels van de voorbije tien jaar over schizofrenie en autisme. Zijn oordeel is niet min: “De term ‘schizofrenie’ is zodanig gelinkt aan negatieve connotaties dat hij rijp is voor de vuilnisbak.”

“Schizofrenie staat synoniem met geweld, onvoorspelbaarheid of hypocrisie, vaak in de context van misdaden. Terwijl er wetenschappelijk geen enkele aanwijzing voor. De meeste misdaden worden nog altijd gepleegd door mensen die niet psychosegevoelig zijn,” aldus Thys.

Over autisme ziet Thys dan weer goede voorbeelden in de kranten. “Er verschijnen veel verhalen over mensen met autisme, met aandacht voor positieve kanten ervan. We moedigen redacties dus aan om ook voor andere mentale problematieken een redactioneel beleid op te stellen. En het is aan de psychiatrie om zelf meer positieve verhalen over bijvoorbeeld schizofrenie naar buiten te brengen.”

Dansen tegen depressie

Wie liever de dansbenen losgooit, kan donderdagavond terecht op het Luxemburgplein. Na de zelfmoord van de bekende dj Avicii, die zelf met een depressie kampte, wil 12 Hours for Life vandaag geestelijke gezondheid in de kijker zetten. En dat doen ze, dj-gewijs, in feestelijke stijl tijdens de wekelijkse Europese feestavond op Place Lux.

Het was DJ Eugene van Viral bpm die op het idee kwam van 12 Hours for Life na de dood van Avicii. Eugene kreeg zelf immers te maken met angststoornissen en een burn-out. Het feest duurt van 18 tot 22 uur, met de steun van onder meer Mental Health Europe en de Zelfmoordlijn.

'Te weinig geld'

Bekijk hieronder ook de getuigenis van Nadia Mahjoub, die een psychosegevoeligheid heeft en soms in schrijnende situaties terechtkwam.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , OPGG , Erik Thys , DJ Eugene , 12 Hours for Life , geestelijke gezondheidszorg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni