Het OCAD, het orgaan dat de dreigingsanalyse in ons land coördineert, beslist maandag of het dreigingsniveau in ons land verlaagd wordt. Sinds de aanslagen in Parijs van november 2015 ligt het niveau op drie (ernstig). Een verlaging naar niveau twee betekent dat een aantal veiligheidsmaatregelen, zoals de inzet van militairen op straat, kunnen worden teruggeschroefd of bijgestuurd.
Dreigingsniveau maandag naar twee?
Lees ook: Lager dreigingsniveau komt dichterbij
Dreigingsniveau twee betekent dat een aanslag ‘weinig waarschijnlijk’ is, niveau drie staat voor ‘mogelijk en waarschijnlijk’. Sinds de aanslagen in Parijs in 2015 is het dreigingsniveau in België niet meer onder niveau drie gezakt, maar daar komt volgende week dus mogelijk verandering in.
Maandagnamiddag komt de Nationale Veiligheidsraad, waarin de regering en de top van het veiligheidsapparaat zitten, bijeen. Het OCAD zal er een nieuwe analyse uiteenzetten over het dreigingsniveau. Na de val van de bolwerken van IS in Syrië en Irak zou de dreiging fel verminderd zijn. Ook de inspanningen van politie en veiligheidsdiensten zouden hun vruchten afwerpen.
Afbouwen maatregelen
De kans bestaat dat het algemene dreigingsniveau op twee wordt gezet, maar voor bepaalde gevoelige plaatsen op drie wordt gehouden. Een daling zou wellicht betekenen dat een aantal veiligheidsmaatregelen die destijds genomen werden, zullen worden afgebouwd of bijgestuurd.
Of er dan ook minder militairen op straat zullen ingezet worden, is iets wat het crisiscentrum, de veiligheidsdiensten en de regering samen moeten beslissen.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Terreurdreiging , Ocad
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.