Sarah Schug (38) verhuisde twaalf jaar geleden van Berlijn naar Brussel om een stage te doen bij het Europees Parlement. Ze woont met haar Belgische vriend en twee honden in Elsene. Ze schrijft als freelancer over kunst, cultuur en design voor onder meer TL Magazine, Preview Journal, Flanders Today en The Bulletin. Ze publiceerde dit jaar 'Isle of Art', een boek over de IJslandse kunstscene, en organiseert mee het event A Performance Affair.
Enfant terrible: Sarah Schug, cultuurjournaliste
Ik heb het boek geschreven dat ik zelf wilde lezen. Er bestonden al monografieën over IJslandse kunstenaars, maar een werk dat het artistieke landschap van vandaag in beeld brengt, ontbrak nog. Voor een land met maar 330.000 inwoners heeft IJsland talrijke musea, galerieën, alternatieve kunstruimtes en kunsthogescholen.
Er heerst een grote openheid, en experimenteerlust, ook al omdat de druk van de markt er minder speelt. Veel kunstenaars hebben al in het buitenland vertoefd. Iedereen kent elkaar. Niet alleen in Reykjavik is er trouwens een rijke kunstscene. Zo kun je in een dorpje in het noorden van het eiland in een oude visfabriek expo’s bezoeken.
Mijn eerste kennismaking met IJsland was de jeugdserie Nonni en Manni (lacht). Toen ik er voor het eerst kwam, werd ik meteen verliefd op de natuur. Om het boek voor te bereiden, heb ik twee maanden in de hoofdstad gewoond. Een bevriende Brusselse fotografe, Pauline Mikó, stapte mee in het avontuur.
"Ik ben graag mijn eigen baas"
Mijn gesprekspartners waren ietwat verbaasd over mijn interesse, maar zijn nu erg blij. Het boek werd opgepikt door de plaatselijke media en verkoopt als zoete broodjes. Van de eerste oplage van vijfhonderd exemplaren, zijn er nog zeventig over. Ik heb het boek in eigen beheer uitgegeven, maar ik zou er niets op tegen hebben als een geïnteresseerde uitgeverij de tweede editie verzorgt.
De Brusselse kunstscene heeft zich geweldig ontwikkeld het voorbije decennium. De opening van Wiels heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. Heel wat galerieën hebben een Brusselse dépendance geopend. Ze hebben hier klanten, want kunst verzamelen is in België verankerd in de cultuur.
In vergelijking met Londen en Parijs kunnen kunstenaars hier ook nog vrij goedkoop wonen en werken. De mentaliteit is er een van do-it-yourself en innovatiezin. Wat ik een beetje jammer vind, is dat het Parijse Centre Pompidou hier het mooie weer komt maken. Brussel heeft genoeg knowhow en experts in huis om zelf een museum voor moderne en hedendaagse kunst uit te baten.
Een vaste kantoorbaan is niets voor mij. Ik ben graag mijn eigen baas en doe verschillende projecten naast elkaar. Nu help ik mee aan de voorbereiding van een event. A Performance Affair brengt internationale performancekunstenaars van 5 tot 8 september samen in het Vanderborghtgebouw. We zullen discussiëren over de mogelijkheden die artiesten hebben om hun niet-tastbare werk te verkopen.
Ik was niet van plan om in Brussel te blijven, maar Ik heb hier mijn vriend leren kennen en mijn netwerk opgebouwd. Ik hou van de hoge levenskwaliteit en de tomeloze energie van de stad. De restaurants zijn ook fantastisch, al heeft het lang geduurd voordat het vegetarische aanbod zich ontwikkelde. Elsene is mijn Kiez (buurt, red.). Ik vind er alles wat ik nodig heb: cafés, winkels, parken, boekhandels, yogastudio’s. Naar het centrum ga ik met een deelstep of een Uber-fiets. Het openbaar vervoer vind ik ondermaats voor een hoofdstad.
Mag ik nog een warme oproep doen om dieren uit het asiel te adopteren? Leica en Arturo heb ik zo een nieuwe thuis gegeven. De ene hond zat maar liefst acht jaar opgesloten in een Portugees asiel, de andere komt uit La Croix Bleue in Vorst. En nee, ze zijn niet agressief of moeilijk, ze zijn net heel dankbaar en rustig. Ik heb een tuintje en ga met ze wandelen in een park of het Zoniënwoud. In het Dudenpark kunnen ze zelfs vrij rondlopen en spelen.
Lees meer over: Elsene , Samenleving , Enfant Terrible , sarah schug , flanders today
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.