Brandweer ziekenwagen 112 ambulance hulpverlener kleine ring ongeval ongeluk 2

| Verkeersongeluk op de Brusselse Kleine Ring (archiefbeeld)

Enkel in Brussel stijgt het aantal verkeersdoden

SDS
© BRUZZ
05/07/2018

Terwijl in Vlaanderen en Wallonië het aantal doden en zwaargewonden in het verkeer met ongeveer 10 procent afneemt ten opzichte van het voorgaande jaar, stijgt hun aantal sterk in Brussel. In 2016 stierven er in de maand na het ongeval 17 slachtoffers in het ziekenhuis, een jaar later waren dat er 24.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers rond het aantal verkeersongelukken en -gewonden, gepubliceerd door Statbel.

In maart publiceerde Vias al de meeste van die cijfers, maar het sterk stijgend aantal zwaargewonden zat daar niet bij: (Lees verder onder de tabel)

Het aantal ongevallen daalt in de andere gewesten sterker dan in Brussel: 7 procent in Vlaanderen, tegenover 3 procent in Wallonië en 1 procent in Brussel.

Wat het aantal slachtoffers betreft, liet Vlaanderen een daling van 7 procent optekenen, tegenover 4 procent voor Wallonië. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er echter een stagnatie. Het aantal zwaargewonden daalde in beide andere gewesten met ongeveer 10 procent, terwijl het in Brussel met 23 procent stijgt: van 158 naar 194 slachtoffers.

Het aantal doden binnen de 30 dagen na het ongeval daalt in de andere twee gewesten met ongeveer 10 procent. In het Brussels gewest daarentegen groeide deze groep met 41 procent: in 2016 overleden 17 mensen binnen de 30 dagen na het ongeluk, in 2017 waren dat er 24.

'2017 was wake-upcall'

"We weten dat 2017 geen goed jaar was voor de verkeersveiligheid", reageert de woordvoerder van staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) bij BRUZZ. "Het was een wake-upcall voor iedereen die verantwoordelijkheid draagt in Brussel, ook bij de gemeenten. Er zijn er die zone 30's invoeren, die gaan samenzitten met bewoners om straten verkeersveiliger te maken."

"Dat is een heel goede zaak. Het is niet zo omdat de cijfers al jaren aan het dalen zijn dat die ook zullen blijven dalen." Hij verwijst ook nog naar de Staten-Generaal voor de Verkeersveiligheid die recent bijeenkwam. "In november hopen we daar sterke beleidsaanbevelingen uit te krijgen die we dan ook kunnen uitvoeren."

Volgens het kabinet-Debaets zien de cijfers in het eerste trimester van 2018 er voorlopig al beter uit dan in 2017.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , verkeersveiligheid , verkeersdoden , verkeersongeval , verkeersongeluk , fietsers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni