La Pharmacie Anglaise is een van de architecturale parels op de Kunstberg. In de bocht richting Bozar staat een vier verdiepingen hoog neogotisch gebouw. De moeite om even te blijven staan en alle details in je op te nemen. Maar wat is de geschiedenis achter dit prachtige pand?
BIG CITY. Wat is de verborgen geschiedenis achter La Pharmacie Anglaise?
"Wat is de verborgen geschiedenis achter La Pharmacie Anglaise?"
Het huis telt verschillende torentjes, ijzeren smeedwerk, een zonnewijzer met mozaïeken en tientallen ramen van verschillende afmetingen, met daarboven woorden als bandages of coffres de secours. In een van de gouden opschriften zit de tip naar de eerste eigenaar van het gebouw verborgen. Naast Pharmacie Anglaise staat sierlijk de naam Delacre geschreven. En ja, het is wel degelijk die Delacre die ook in sierlijke letters op de koekendozen staat.
Charles Delacre is oorspronkelijk apotheker. Voor hij intrekt in dit pand opent hij zijn eerste farmacie wat verderop, vlak bij het koninklijk paleis. Meer nog dan geneesmiddelen verkoopt hij andere middeltjes om het welbevinden en welzijn op te krikken, onder meer chocolade. Net zoals Coca-Cola eerst gebruikt werd om maagproblemen te behandelen, werd chocolade aanbevolen voor de therapeutische werking ervan. In die tijd wordt het product vooral verkocht als geneesmiddel en in mindere mate als lekkernij. De zoetigheid slaat duidelijk aan, en Delacre opent een winkeltje waar hij uitsluitend chocolade verkoopt. Hij produceert die zelf in een kleine fabriek in Elsene.
Koninklijke koekjes
Als buurman van de koninklijke familie heeft Delacre een zekere genegenheid voor het koningshuis. Zo ontwikkelt hij chocoladerepen als 'Roi et Reine', waarop Leopold II en zijn vrouw Marie-Henriette afgebeeld staan. Dat er in zijn producten verwijzingen zitten naar de vorsten, zal de koninklijke familie niet ontgaan zijn en hij wordt in 1879 hofleverancier. Gaandeweg begint hij de chocolade ook in koekjes te verwerken.
Zijn assortiment wordt niet alleen bij het hof gesmaakt. Zowel het aantal Brusselaars als het succes van zijn chocolade dikt aan. De fabriek in Elsene wordt te klein en hij opent in 1891 een grote fabriek in Vilvoorde. De koekjes worden Belgische klassiekers en de man bouwt een zoet fortuin op. Dat kapitaal investeert hij onder meer in een pand om zijn eerste commerciële activiteit te beoefenen, de farmacie.
In 1898 laat hij een apotheek ontwerpen door Paul Saintenoy, de architect die in dezelfde periode drie huizen verderop het warenhuis voor The Old England ontwerpt, vandaag het prachtige art-nouveaugebouw van het Muziekinstrumentenmuseum. Delacre volgt voor de inrichting van zijn pand het principe van een Engelse apotheek of drugstore. Daar heeft het gebouw zijn naam aan te danken.
Honderdtwintig jaar later is het nog altijd een plek waar met kruiden wordt geëxperimenteerd, maar dan in andere drankjes. Francesco Ravo tovert de plek vijf jaar geleden om tot een smaakvolle cocktailbar. En dan hebben we het niet alleen over het interieur. De uitbaters experimenteren er met verschillende smaken en producten om de klanten van cocktails met een twist te voorzien. De link naar de apotheek is er nog steeds, want de toog van de winkel werd de toog van de bar. In de kasten schuilen nog altijd ingrediënten en de oude apothekersflessen staan nu tussen de flessen sterke drank.
VOLGENDE WEEK: Wat is het nut van een neutrale zone, zoals rond de Wetstraat?
BIG CITY: stel zelf je vraag
Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie.
De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.
Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag via het formulier.
Big City
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Big City , La Pharmacie Anglaise
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.