20190315 BIG CITY BRUZZ ACTUA 1654

| De kanaalzone ontpopt zich tot een heuse bestemming in de stad.

Jouw vraag

JOUW VRAAG. Zijn de no-gozones in internationale reisgidsen echt te mijden?

Laurent Vermeersch
© BRUZZ
21/03/2019

Strikt genomen zijn er geen no-gozones in Brussel. Wat niet wil zeggen dat bezoekers zich niet bedreigd kunnen voelen en dat ze net zoals in andere steden best enkele voorzorgsmaatregelen in acht nemen.

"Internationale reisgidsen vermelden een aantal no-gozones voor toeristen. Zijn die echt te mijden?"

Wim uit Brussel

Op het internet zijn redelijk wat verwijzingen te vinden naar mogelijke no-gozones in Brussel. Gevestigde reisgidsen zullen de term echter niet snel gebruiken. Wel geven ze meestal vrij algemeen veiligheidsadvies.

Uit een kleine steekproef blijkt dat dat erg kan verschillen, afhankelijk van de gids en het jaar van verschijnen. Een iets oudere Rough Guide uit 2006 wijdt bijvoorbeeld nog bijna twee volle pagina’s aan ‘crime and personal safety’. De auteurs stellen dat de stad in het algemeen veilig is, maar waarschuwt voor pickpockets en handtasdieven. Bezoekers krijgen de raad om goed op hun spullen te letten en vooral ’s nachts extra voorzichtig te zijn en donkere straten te vermijden. Enkel de buurt rond het Zuidstation, en Molenbeek worden expliciet vernoemd.

Veiligheid beperkt zich natuurlijk niet tot criminaliteit. De laatste jaren wordt Brussel eerder in verband gebracht met terrorisme. Vooral Molenbeek liep internationaal in de kijker na de aanslagen in Parijs en Brussel omdat verschillende daders een link hadden met de gemeente.

Het zette populistische leiders zoals Trump en Orban aan om Brussel te catalogeren als heus hellegat of een verzameling van no-gozones. Dergelijke uitspraken zijn vaak niet gebaseerd op veiligheidsstatistieken, maar op angst of haat tegenover bijvoorbeeld moslims of niet-blanken.

Steek het kanaal over

Ondertussen ontpopt met name de kanaalzone zich in de realiteit echter tot een heuse bestemming in de stad, met nieuwe hotels en musea zoals Mima en Kanal. Ook de ontwikkelaar van Thurn & Taxis heeft toeristische ambities. De reisgidsen blijven niet blind voor die dynamiek. Volgens de Guide du Routard van dit jaar is Molenbeek niet te missen voor liefhebbers van de ‘culture urbaine’. “Berg uw vooroordelen op en steek het kanaal over!” klinkt het letterlijk.

Conclusie? “Wat ons betreft zijn er geen no-gozones in Brussel,” zegt Jeroen Roppe, woordvoerder van Visit.Brussels. “We hebben wel al eens preventief campagne gevoerd in hotels en we geven soms richtlijnen mee als we journalisten of bloggers ontvangen. Zeker als die komen aanzetten met dure camera’s zullen we hen aanmanen om voorzichtig te zijn. Maar dat advies is niet gelieerd aan bepaalde wijken en geldt even goed in andere steden.”

Kortom, Brussel is niet manifest onveiliger dan andere Europese (groot)steden. Het risico op allerlei vormen van diefstal en andere kleine criminaliteit is reëel, maar kan beperkt worden door de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen. De kans dat een bezoeker in aanraking komt met zware criminaliteit is klein. Ondanks de stijging van de bevolking vertonen de statistieken al enkele jaren een dalende tendens in (geregistreerde) criminaliteit.

Dat sluit natuurlijk niet uit dat er altijd iets kan gebeuren. Gelegenheidsbezoekers lijken bovendien kwetsbaarder dan bewoners en habitués, omdat ze al eens verloren lopen of de taal niet spreken. Maar ook zonder feitelijke bedreiging kunnen mensen zich onveilig of niet op hun gemak voelen in sommige straten of wijken. De kwestie wordt dan erg subjectief en persoonlijk. Voor de ene is potentieel ongemak reden genoeg om bepaalde buurten te vermijden, voor de andere behoort de verkenning van het onbekende net tot de essentie van elke reis.


VOLGENDE WEEK: Als je van Kruidtuin naar Rogier de tunnel neemt, moet je een dikke bult over. Wat is dat?


BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Big City , no-gozones , reisgidsen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni