Metrolijn 5, aflevering 7 - Demey: 'Leven en genieten in Brussel'

Sam Van Nijverseel
© Brussel Deze Week
30/08/2013
De zoemer gaat af en de deur gaat open. "Het is op de derde verdieping," hoor ik nog snel zeggen. Ik neem de lift, de grote deuren schuiven open. Willy Stroobants staat mij al op te wachten. Hij verwelkomt mij in zijn appartement, biedt me iets te drinken aan en al snel raken we aan de praat.

'I k ben eigenlijk niet van Brussel. Ik ben opgegroeid in Mechelen, Hombeek om precies te zijn. Maar we hadden altijd een sterke band met Brussel en kwamen met de familie geregeld naar de hoofdstad. Zo gingen we bijvoorbeeld vaak naar de markt." Na zijn jeugdjaren in Mechelen studeerde Willy Geneeskunde in Leuven en specialiseerde hij zich in Nederland.

"Toen ik op pensioen ging, kwam er dan natuurlijk de vraag, wat nu? Blijven we in Nederland of gaan we terug in België wonen? Na lang beraad samen met mijn vrouw besloten we om terug naar Brussel te verhuizen. De hoofdredenen hiervoor waren familie, vrienden en de centrale ligging van de stad. Toen we dit appartement in Watermaal- Bosvoorde vonden, hebben we niet meer getwijfeld."

Willy Stroobants woont nu al een aantal jaren samen met zijn vrouw in hun Brussel. "Wij zijn hier zeer gelukkig. Het is hier een relatief rustige en veilige buurt. Ook de ligging is optimaal. De metro ligt op vijf minuutjes wandelen en de autosnelweg is vlakbij. Het is hier ook een groene buurt. Dat is voor ons een groot pluspunt want wij maken al eens graag een stevige wandeling. Zo ligt het Zoniënwoud op wandelafstand van ons appartement. Als je er in de week wandelt, loopt er bijna niemand en zondag sta je er bij wijze van spreken in de file. Een beetje verder zijn er ook de twee tuinwijken Le Logis en Floréal. Dat zijn mooie tuinwijken gebouwd in de Engelse cottagestijl, ze liggen ook op wandelafstand van hier."

Conversatietafel
Een stad als Brussel leeft en er is dan natuurlijk enorm veel te doen en te ontdekken. "Ik ben misschien op pensioen maar vervelen doe ik mij niet hoor. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden en tal van activiteiten in Brussel. Het gebeurt zelfs dat we dubbel geboekt zijn voor een avond, en dat we dan noodgedwongen moeten kiezen. We spreken veel af met vrienden en we gaan ook graag eens naar de kleinere bioscopen in de buurt waar ze tenminste nog eens mooie en minder bekende films spelen."

"Daarnaast ben ik ook vrijwilliger bij de conversatietafel in het gemeenschapscentrum. Dat is in feite een groep mensen die samenkomt en anderstaligen helpt hun Nederlands te oefenen. De meeste deelnemers zijn Franstalige Belgen die hun Nederlands willen verbeteren. De meeste doen dit voor hun job maar we zien ook veel oudere Franstalige Brusselaars die Nederlands willen leren omdat bijvoorbeeld de kleinkinderen in het Nederlands worden opgevoed en geen Frans meer spreken. Iets dat steeds vaker voorkomt doordat de meeste tegenwoordig liever buiten de stad wonen. Ik snap trouwens de mensen niet die elke morgen 1 à 2 uur in de file staan aan te schuiven om in Brussel te komen werken, en die dan 's avonds terug in de file staan. Dat allemaal om op het platteland te kunnen wonen, onder de boerentoren. Telkens weer zoveel tijd verliezen gewoon om in Brussel te geraken. Kom toch gewoon in Brussel wonen denk ik dan. Brussel is zo een mooie en levendige stad waar altijd wel iets te doen is, voor jong en oud."

--------------
Onze zomerreekst Metrolijn 5 wordt verzorgd door studenten Journalistiek en medewerkers van HUB, Luca en ISFSC. Elke week gaan ze bovengronds aan een metrohalte tussen Erasmus en Hermann-Debroux om het verhaal van een bijzondere persoon uit de buurt te vertellen.

Metrolijn 5

Metrolijn 5 doorsnijdt Brussel van west naar oost, en heeft precies 28 haltes nodig voor zijn tocht door een bonte mengeling wijken en buurten. Tussen september en december 2013 krijgt elke halte een eigen krant, gemaakt door een ploeg enthousiaste gelegenheidsjournalisten. Studenten en medewerkers van de HUBrussel en Luca namen de metro naar een hun onbekende 'Brusselaar'. Goed voor 100 unieke portretten. Studenten van ISFC gaven het geheel mee vorm. Om metrolijn 5 verder in de bloemetjes te zetten zijn bij een aantal stations leuke activiteiten gepland. Meer info op facebook.com/metro5be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Samenleving , Metrolijn 5

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni