Metrolijn 5, aflevering 3 - Zwarte Vijvers: 'Diversiteit als grootste troef'
S inds 2011 woont Eko samen met zijn Congolees-Belgische verloofde in Sint-Jans-Molenbeek, vlakbij het metrostation Zwarte Vijvers. Voordat hij zich in Molenbeek vestigde, woonde de enthousiaste Nigeriaan twee jaar in Anderlecht. De integratie in Sint-Jans-Molenbeek verloopt haast vlekkeloos. "Molenbeek is net als Anderlecht een smeltkroes van veel verschillende culturen. Maar dat is eerder een troef dan een nadeel," stelt Eko. "Er is altijd wel iets te beleven. Zo organiseren de inwoners van de buurt op geregelde tijdstippen culturele activiteiten, feestjes en voetbalwedstrijden. Matchen die steevast gewonnen worden door het Nigeriaanse team," lacht hij.
Chef-kok
Eko werd geboren in het Nigeria, maar in 2009 besloot hij naar België te komen en zich in de hoofdstad te vestigen. Twee dagen per week volgt de vurige Anderlechtsupporter een opleiding dichtbij zijn woonplaats. Daarnaast werkt hij in het weekend als kok in een Ierse Pub in de buurt van de chique Louizalaan. Door die job en met behulp van een cursus leert hij ook steeds meer over de Belgische keuken. "Na een algemene opleiding over integratie volg ik nu een cursus over de Belgische keuken. Wat me het meest opvalt? Belgen zijn dol op mosselen en chocolade," lacht hij.
Tolerantie
De vlotte integratie in de buurt dankt Eko aan zijn positieve ingesteldheid en het goede werk van de verschillende integratiediensten in de buurt. "Iedere gemeenschap doet hard zijn best om het leven zo aangenaam mogelijk te maken, zonder conflicten." Hoewel de buurt kampt met een aantal problemen is dat volgens de Nigeriaanse kok te wijten aan een zeer kleine minderheid. "De grote meerderheid van de mensen verwelkomt iedereen. Mensen hebben vaak vooroordelen over de buurt, maar die zijn naar mijn mening onterecht. Wie de mensen in onze wijk leert kennen, zal snel merken dat hier vooral behulpzame en tolerante mensen wonen."
Ook van een veiligheidsprobleem is volgens Eko geen sprake. "Persoonlijk heb ik nog nooit problemen gehad in de buurt. Een onveiligheidsgevoel is er dan ook zeker niet. Mensen van buitenaf zouden meer naar de wijk moeten komen om met eigen ogen te zien hoe het eraan toegaat."
Door zijn positieve ervaringen met het leven in Anderlecht en Molenbeek is Eko vast van plan hier zijn toekomst uit te bouwen. "Brussel is zonder twijfel mijn stad geworden", concludeert hij vol enthousiasme. "De levendige sfeer maakt het leven in de wijk voor mij erg aantrekkelijk. Vooral in de zomer leeft de wijk helemaal op met overal activiteiten en feestjes."
Met dank aan het Brussels
Hoofdstedelijk Gewest en de VGC.
Onze zomerreeks Metrolijn 5 wordt verzorgd door studenten Journalistiek en medewerkers van HUB, Luca en ISFSC. Elke week gaan ze bovengronds aan een van de metrohaltes tussen Erasmus en Herrmann-Debroux om het verhaal van een bijzondere persoon uit de buurt te vertellen.
Metrolijn 5
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Metrolijn 5
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.