Brussel scoort slecht in de studie van The New York Times naar de toestand van de luchtkwaliteit in verschillende steden wereldwijd. Het onderzoek baseert zich op de concentratie fijnstof die vrijkomt bij de verbranding van onder meer steenkool en benzine in de vorm van uitlaatgassen van auto’s.
New York Times brengt slechte Brusselse luchtkwaliteit in kaart
Met een piek van 75 microgram per kubieke meter fijnstof (µg/m3) op de slechtste dag van het jaar, krijgt Brussel de stempel ‘ongezonde stad’ in het onderzoek van The New York Times. Voor een goede luchtkwaliteit ligt de bovengrens namelijk op 12 µg/m3 fijnstof.
Geen enkele stad onder bovengrens
Uit de resultaten van de studie van de Amerikaanse krant, die peilde naar de luchtkwaliteit in steden over heel de wereld, blijkt dat er geen enkele stad onder de bovengrens duikt. De geteste steden in de Verenigde Staten scoren het best, met onder andere de meetpunten Brooklyn en Queens in New York die schommelen rond de 38 µg/m3 fijnstof. Toch sterven er in Amerika jaarlijks ongeveer 88.000 mensen aan ziekten die een gevolg zijn van een te hoge concentratie aan fijnstof.
De slechtste resultaten werden genoteerd in India. In Mumbai werd een maximum van 320 µg/m3 vastgesteld, maar vooral de metingen in hoofdstad Delhi swingen de pan uit met een top van 988 µg/m3. Volgens Alexandra Karambelas (Columbia University), die nauw betrokken was bij het onderzoek, is het in zo'n omstandigheden zo goed als onmogelijk ‘om op een normale manier te functioneren’. Ze voegt daar aan toe dat een te hoge concentratie aan fijnstof de risico’s op hartaandoeningen en beroertes verhoogt.
Luchtkwaliteit
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Luchtkwaliteit , onderzoek New York Times , luchtkwaliteit , fijnstof
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.