Nieuwe openluchtzwembaden in Brussel zijn zeker niet voor deze zomer

MVDH
08/06/2023
Updated: 08/06/2023 18.45u

Het kwik klimt, maar Brussel zal ook dit jaar weinig opties voor een frisse duik te bieden hebben. Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) werkt aan drie nieuwe natuurlijke zwemzones in openlucht, maar deze zomer zullen die nog niet kunnen openen.

Zal Brussel na jaren van droogte weldra vier openluchtzwembaden tellen? Woensdag gaf minister Maron, op vraag van parlementsleden Jonathan de Patoul (DéfI) en Cieltje Van Achter (N-VA), in het parlement opheldering over de stand van zaken. Slechts één openluchtzwembad zal deze zomer openen, bleek daaruit.

Al jaren klinkt in Brussel de roep om meer openluchtzwemgelegenheden. “In 2019 toonde het onderzoek Expedition Swim van Leefmilieu Brussel en vzw Pool is Cool al de interesse onder Brusselaars voor natuurlijke zwemzones”, aldus ook de minister. “Tegelijk bleek echter dat de kwaliteit van het water in de Brusselse meren vaak onvoldoende of te wisselvallig was.”

In de Algemene Beleidsverklaring 2019-2024 werd daarom opgetekend dat de overheid verschillende permanente of tijdelijke zwemfaciliteiten in de open lucht zou ondersteunen.

Flow in Anderlecht

Momenteel leverde het voornemen uit de beleidsverklaring enkel nog maar het project Flow op in Anderlecht. Vorig jaar lokte dat populaire openluchtzwembad van 17 op 7 meter, dat Pool is Cool in 2021 opende, al 19.800 zwemmers.

Flow opent dit seizoen opnieuw de deuren. De opening is voorzien voor 1 juli. Zo zal voortaan gebruik worden gemaakt van een natuurlijk waterzuiveringssysteem en zal het zwembad straks het hele jaar door geopend zijn. De initiatiefnemers hopen dat er daardoor minder incidenten zullen zijn met vandalisme. In december vorig jaar, toen het zwembad gesloten was, kreeg Flow bezoek van dieven. De schade liep op tot ruim 10.000 euro.

Badencomplex aan Abattoir

Naast Flow zijn er nog drie projecten. Die bevinden zich echter nog in de studiefase. Zo wordt in dezelfde gemeente werk gemaakt van het Manufakture-project aan de slachthuizen van Anderlecht. Dat project omvat een badencomplex dat verwarmd zal worden met de hitte die vrijkomt uit het onderliggende koelsysteem voor de voedselproductiefaciliteiten van de site.

Het gaat om een publiek-privaat project gesteund door het Gewest en de VGC. "De Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) heeft opdracht gekregen om tegen het einde van dit jaar een bestek en de toewijzing van de nodige rechten op te stellen", aldus Maron.

Een frisse plons aan Abattoir zal dus nog niet voor deze zomer zijn en dat geldt ook voor het project BecoBad. Dit plan, geleid door de vzw Baden van Brussel en de stad Brussel, heeft tot doel om in het kanaal, pal aan museum KANAL – Centre Pompidou, een openluchtzwembad aan te leggen van 350 bij 13 meter. "Het idee is om een bassin aan te leggen om in te zwemmen en het kanaalwater te gebruiken door het te filteren via een natuurlijk waterzuiveringssysteem", aldus Maron.

Het project moet echter nog worden bestudeerd en uitgevoerd in nauwe samenwerking met de Haven van Brussel, die ervoor zal zorgen dat het scheepvaartverkeer en de havenactiviteiten niet worden gehinderd. "Ik heb al een budget van 1,1 miljoen euro laten opnemen in het Beliris-akkoord voor de financiering van de studies voor het BecoBad-project", aldus de minister. "Er volgt een aanvraag voor een bouwvergunning en de bouw zou in 2027 van start moeten gaan."

Veelbesproken Neerpede-project

Tot slot is er natuurlijk het felbesproken Neerpede-project waarbij de 'Middenvijver' in het park van Neerpede wordt omgevormd tot een natuurlijke zwemvijver. Dat idee schoot bij veel inwoners en natuurverenigingen in het verkeerde keelgat. Ze vrezen dat de zwemvijver heel wat overlast zal veroorzaken en de biodiversiteit van het gebied zal verstoren.

"Mijn doel is uiteraard om de biodiversiteit te beschermen en ik ben ervan overtuigd dat dit project de waarde van de vijvers zal verhogen en dat een goede samenleving tussen mensen, dieren en planten mogelijk zal zijn", verklaarde Maron daarover in de commissie Leefmilieu. Hij beloofde met de eerdere aanbevelingen van de bezorgde natuurverenigingen rekening te zullen houden en daarnaast ook "objectieve en onafhankelijke" tests voor, tijdens en na de werken uit te laten voeren voor de invloed op de biodiversiteit.

Verder herhaalde Maron dat het maximale aantal bezoekers voor de zwemzone op 225 mensen per keer zal liggen en wil hij nauw samenwerken met Anderlecht om de situatie "voortdurend te evalueren en de nodige maatregelen te nemen". De exacte voorwaarden voor het beheer van de badfaciliteit zijn nog niet vastgesteld, maar het zal "waarschijnlijk gaan" om een openbare concessieovereenkomst, met voorwaarden voor onder meer de dienstverlening, de prijzen en de openingstijden. Leefmilieu Brussel zal instaan voor het technisch en hydrologisch beheer van de site, alsook voor de inrichting, de netheid en het onderhoud.

Hoe de zaak zich nu verder zal ontwikkelen is voorlopig onduidelijk. De overlegcommissie over het Neerpede-project gaf midden mei een positief advies voor de aanleg van de zwemvijver mits aan enkele voorwaarden wordt voldaan. Brussel Leefmilieu kreeg daarop zes maanden om eventueel de plannen bij te sturen. Urban.brussels beslist uiteindelijk over de vergunningen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni