Op 27 april zat een overlegcommissie samen, met daarin vertegenwoordigers van de gemeente Anderlecht, Leefmilieu Brussel, Urban.brussels en Brussel Erfgoed, over de plannen voor de komst van een zwemvijver in Neerpede. In tegenstelling tot de gemeente gaven die laatste twee een gunstig advies, mits aan enkele voorwaarden wordt voldaan. De bal ligt nu opnieuw in het kamp van Leefmilieu Brussel.
Verdeeld advies voor zwemvijver Neerpede: 'Aanpassingen zijn nodig'
De plannen van Leefmilieu Brussel om een openbare zwemvijver in Neerpede te bouwen, wakkerden sinds de start van het openbaar onderzoek midden maart heel wat protest aan. Het burgercollectief "Red Neerpede" verzamelde al duizenden handtekeningen tegen de "populaire en commerciële zwemvijver". De bewoners vrezen dat de zwemvijver heel wat overlast zal veroorzaken en de biodiversiteit van het gebied zal verstoren. Ook de gemeente Anderlecht liet al weten zich te zullen verzetten tegen de plannen bij de overlegcommissie van 27 april.
Uit de notulen van die commissie blijkt nu dat Anderlecht eind april inderdaad een negatief advies gaf. Daartegenover staan de positieve adviezen van Urban.brussels en Brussel Erfgoed. Leefmilieu Brussel zelf gaf als initiatiefnemer van het project geen advies.
De positieve adviezen van Urban.brussels en Brussel Erfgoed kwamen evenwel met een waslijst aan voorwaarden. Daarbij kwamen opvallend veel punten aan bod die de Anderlechtse burgemeester Fabrice Cumps (PS) al aanhaalde als verklaring voor zijn negatief advies, zoals een gebrek aan garanties over het goede beheer van de vijver en bezorgdheden over de netheid, maar ook mobiliteit en parkeerruimte.
De overlegcommissie vraagt nu aan Leefmilieu Brussel om onder meer het beheer, waarvoor een externe derde partij zou worden aangesteld, van de locatie verder toe te lichten en de mogelijkheid te bestuderen om het aantal te kappen bomen te verminderen. Ook moeten er antwoorden komen in verband met de mobiliteitsproblemen rond de vijvers. Leefmilieu Brussel krijgt nu 6 maanden om op deze voorwaarden te reageren. Uiteindelijk beslist Urban.brussels over het al dan niet verlenen van de nodige vergunningen.
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , overlegcommissie , Neerpede , Leefmilieu Brussel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.