Een 200-tal mensen zonder papieren heeft vrijdagmiddag geprotesteerd voor de kantoren van de Dienst Vreemdelingenzaken aan de Pachecolaan. De sans-papiers vragen een collectieve regularisatie. Het protest is daarnaast gericht tegen politiegeweld. “Wij willen gerechtigheid voor Ilyes.”
Sans-papiers betogen voor DVZ voor collectieve regularisatie
Eerder deze week raakte bekend dat een 29-jarige man in een Brusselse politicel gestorven is. Het gaat om een 29-jarige Algerijnse man zonder verblijfsrecht. Volgens het parket zijn er geen sporen van geweld, maar wat de dood van de man zonder papieren veroorzaakt heeft, is nog niet duidelijk.
“Wij geloven niet dat er geen politiegeweld was bij de dood van Ilyes. We horen allerlei verhalen in de media, maar welke jongeman van 29 sterft zomaar?”, zegt Rabia Benkhabba van het collectief Migrant Libre, een van de organisatoren van het protest. “Bijna twee weken geleden was er de dood van Ibrahima. Hoe komt het dat enkel migranten sterven in een politiecommissariaat, en dat niet gebeurt met bijvoorbeeld Belgische delinquenten? Wij willen de waarheid en gerechtigheid voor Ilyes.”
'Wij willen gewone burgers zijn'
Rabia hoopt dat de Algerijnse ambassade om een onderzoek zal vragen. Hoe dan ook was het protest van de sans-papiers al gepland voor de dood van de 29-jarige Algerijn. De organisatoren, verschillende collectieven van mensen zonder papieren, hadden daarvoor toestemming gekregen van burgemeester Philippe Close (PS). De betogers eisen een collectieve regularisatie.
“Wij strijden al een tiental jaren voor papieren, maar de overheid wil ons niet horen. De migranten hier zijn werkkrachten. Zij bouwen het land op, hebben kinderen die hier naar school gaan, en willen niet meer dan een waardig leven”, gaat Rabia verder. “We willen gewone burgers zijn.”
'Hopen dat Mahdi onze stem hoort'
De sans-papiers eisen een ontmoeting met de Freddy Roosemont, de baas van DVZ, maar vangen voorlopig bot. Ook een ontmoeting met staatssecretaris van Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) is er nog niet geweest. “We hebben al verschillende e-mails gestuurd, maar krijgen maar geen antwoord. We hopen dat Mahdi onze stem zal horen, want we willen hem graag zelf spreken.”
“We willen een beter migratiebeleid”, besluit Rabia. “Dat krijg je niet met politiegeweld en uitwijzingen.”
Lees meer over: Brussel , Samenleving , sans-papiers , mensen zonder papieren , Dienst Vreemdelingenzaken , Sammy Mahdi
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.