Het standbeeld van luitenant-generaal Emile Storms - een van de Belgen die van koning Leopold II de taak kreeg om Congo in de negentiende eeuw te koloniseren - is donderdag weggehaald. De buste stond op een sokkel op de de Meeûssquare in Elsene en werd vaak met verf beklad.
Standbeeld van generaal Emile Storms weggehaald in Elsene
Sinds hij in 2018 burgemeester van Elsene werd, maakte Christophe Doulkeridis (Ecolo) duidelijk dat hij het beeld, een kopie van het marmeren origineel uit 1906 van Marnix D'Haveloose, wilde verwijderen. De plannen raakten in een stroomversnelling door de Black Lives Matter-protesten.
"Het zou een vergissing zijn om alles te verwijderen, maar het zou ook een vergissing zijn om niets te verwijderen," aldus de burgemeester. "Hier hebben we ervoor gekozen om de buste te verwijderen van iemand die bekendstond voor zijn barbaarsheid, iemand die hoofden afhakte. De buste hoort niet meer thuis op het voetstuk waarop ze werd geplaatst," aldus Doulkeridis.
“De opfrissing van het geheugen gebeurt op verschillende bevoegdheidsniveaus, zowel federaal als gewestelijk. Ook onze gemeente Elsene neemt haar verantwoordelijkheid op in deze zaak en voert op initiatief van burgemeester Christos Doulkeridis dit laakbaar historisch personage af," zegt Romain De Reusme, PS-fractieleider in het schepencollege.
Marmeren kopie
Al in 2020 diende de gemeente een aanvraag van stedenbouwkundige vergunning in om de buste van luitenant-generaal Storms en de sokkel op de de Meeûssquare af te breken. Daarvoor moest onder andere een volledige historische analyse gemaakt worden van de square om de oorspronkelijke samenstelling te bepalen. Gezien de originele buste in 1943 werd gestolen door de Duitsers en vervangen door een marmeren kopie, behoort de buste niet tot het oorspronkelijk beschermd geheel.
De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en het Museum van Elsene hebben aangeboden om het standbeeld te ontvangen en in zijn historische context te plaatsen. In afwachting van een beslissing zal het door de gemeente in bewaring worden gehouden.
Lees meer over: Elsene , Samenleving , dekolonisatie , Emile Storms