Supermarktgat in het centrum: huur, mobiliteit en personeel

© FM Brussel
08/05/2012
Met het vertrek van de grote GB in het centrum blijft er nog maar een supermarkt aan de centrale lanen over. Comeos, de Belgische federatie voor handel en diensten, ziet drie obstakels voor een opvolger.

Sinds GB De Hallen definitief de deuren sloot, is Delhaize de enige supermarkt van enige omvang in het hartje van Brussel. Die vestiging mag dan wat uitgebreid zijn, de lange en krappe wachtrijen in de winkel aan de Anspachlaan zijn er sindsdien alleen maar drukker op geworden.

De vraag naar een supermarkt in het centrum blijkt dus groot. "Er is inderdaad een gat in de markt in het centrum", zegt Peter Vandenberghe van Comeos aan FM Brussel. "Er zijn wel heel wat kleinere supermarktjes, maar die zijn er nooit gekomen om de de grote te vervangen. Ze dienen meer voor kleine boodschappen en mikken ook eerder op alleenstaanden. Ze zijn dan ook een stuk duurder."

Als er niet meteen een nieuwe supermarkt in het gat van de GB springt, zijn daar drie redenen voor, weet Vandenberghe. "Eerst en vooral is er de prijs. Een supermarkt draait op volumes en moet veel van een product verkopen voor er winst is. Daar heb je grote oppervlaktes voor nodig, zowel voor verkoop als voor de voorraad." En laten grote, betaalbare ruimtes in het centrum nu juist zeldzaam en peperduur zijn.

Vijf vrachtwagens per dag
Een factor waar de klant minder mee te maken heeft, is de bereikbaarheid voor vrachtwagens. "Zo'n grote supermarkt krijgt vijf keer per dag een vrachtwagen op bezoek", legt Vandenberghe uit. "In het centrum van de stad is dat geen evidentie. Op de Anspachlaan maak je daarmee alvast geen vrienden mee."

De derde reden klinkt in de Brusselse context nog vreemder: veel supermarkten kampen met een structureel personeelstekort. "Over heel België hebben we momenteel 40.000 vacatures. Dat gaat niet enkel over boekhouders en zo. Ook kassiersters en rekkenvullers vinden is een probleem. In Brussel is dat niet anders."

Nochtans blijft de werkloosheid in Brussel boven de 20 procent en zijn de meeste van die werklozen laaggeschoold. Ook Comeos begrijpt niet echt waarom personeel vinden toch moeilijk blijkt. "Het zijn natuurlijk niet de superlonen en vaak ook wel moeilijke uren. Maar mensen die voor de job kiezen appreciëren die afwijkende dagschema's net, merken we. Wie laat werkt heeft 's morgens meer tijd voor andere dingen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni