Keuzestress in de bioscoop? Filmfanaat Gerd helpt je op weg en recenseert iedere woensdag voor BRUZZ-radio zijn Film van de Week. Vandaag is dat One life met Anthony Hopkins.
One life: 'Anthony Hopkins is de opa waar we allen van dromen'
In One life geeft Anthony Hopkins gestalte aan Nicholas Winton. Die wordt wel eens de Britse Oskar Schindler genoemd omdat hij aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog honderden joodse kinderen uit de handen van de nazi’s wist te redden.
One life switcht in de reconstructie van dit waargebeurde verhaal tussen twee tijdvakken: 1938 en 1987. In de eerste reeks scènes wordt de reddingsoperatie van de kinderen gedetailleerd uit de doeken gedaan. Nicolas Winton en zijn team kregen via acht treintransporten 669 Tsjechische kinderen bij Britse gastgezinnen. De negende trein vertrok echter nooit.
Anthony Hopkins serveert hier voor de derde keer in vier jaar – eerder waren er The father en Armageddon time – een vertolking die tot de beste uit zijn carrière behoort.
De impact van dat trauma zien we in de eighties scènes: het verleden laat Winton niet los. Hij vertelt er ook amper over. Tot zijn archief bij de BBC belandt en hij een mediafiguur wordt tegen wil en dank.
Anthony Hopkins serveert hier voor de derde keer in vier jaar – eerder waren er The father en Armageddon time – een vertolking die tot de beste uit zijn carrière behoort. Meesterlijk is hoe hij via lichaamstaal en intonatie de bescheidenheid en het schuldgevoel van zijn personage tot leven brengt.
De link met de actuele vluchtelingenproblematiek ligt voor de hand. Deze film is dan ook een oproep tot solidariteit en empathie voor mensen die gedwongen hun land verlieten. Maar de grote troef is uiteraard Anthony Hopkins.
In de zalen vanaf 21 februari
Lees meer over: Film , Anthony Hopkins , jodenvervolging , vluchtelingenproblematiek , waargebeurd verhaal , Oskar Schindler , Helena Bonham Carter , review