BRZ 20250108 1917 EAT AND DRINK Gazossa Bortier gallerij

Saskia Vanderstichele

Review
Score: 4 op 5

Gazzosa: goede wijn, verrukkelijke pasta, een mooi decor... wat heb je meer nodig?

Michel Verlinden
© BRUZZ
10/01/2025

Met de osteria Gazzosa verleent Lakhdar Lakhdar-Hamina de gerenoveerde Bortiergalerij wat extra geloofwaardigheid. Goede wijn, verrukkelijke pasta, een mooi decor ... wat heb je meer nodig?

De renovatie van de Bortiergalerij, een beroemd stukje Brussels architecturaal erfgoed, lag al van bij de aankondiging ervan bijzonder gevoelig. Want was het geen voorbeeld van schaamtelijke gentrificatie om deze tempel van het kostbare boek met de voeten te treden? Of stond er net een onverhoopte herwaardering te gebeuren van een verwaarloosde ruimte middels een commercieel project? Wij lieten het tot nu bewust in het midden.

Enkele bezoeken en twee maaltijden later hebben we onze mening klaar: het is een waar geluk om weer aan te knopen met deze neoklassiek getinte plek. Een epifanie, die we op een zaterdagavond, na een filmvoorstelling in Cinema Palace, aan een test onderwierpen met een diner bij Gazzosa. Die kleine osteria werd geopend door Lakhdar Lakhdar-Hamina, een discrete foodondernemer, die al tekende voor Brusselse plekken als Fight Club, Vérigoud en Malmö.

De inrichting van Gazzosa is franjeloos maar gezellig, net zoals het onthaal, met formica tafels, een open keuken en een gekoelde toonbank.

Met Gazzosa schiep de Italië-kenner een adresje dat, gespreid over twee verdiepingen, een uitgepuurde Italiaanse keuken – vier antipasti, vijf pastagerechten en een dessert – paart aan een geïnspireerde kruideniershoek en een pientere wijnhandel, die je ook toestaat om zelf een goede fles wijn mee te nemen als je 10 euro kurkgeld betaalt. Al is hier ook een mooie selectie, niet noodzakelijk Italiaanse, wijnen te vinden, zoals bijvoorbeeld Cambuix (39 euro), een zeer fruitige rode wijn uit Mallorca van Cati Ribot.

De inrichting van Gazzosa is franjeloos maar gezellig, net zoals het onthaal, met formica tafels, een open keuken – waar Matteo Gentile, een chef gevormd bij Nuovo Rosso in Sint-Gillis, de plak zwaait – en een gekoelde toonbank. Om onze appetijt op te wekken, kozen we voor een uitstekend bord coppa (10 euro), de zachte charcuterie van varken uit de Marken, in het bijzonder van bij Lucaioli Pacifico in Chiaravalle. Een streling voor de tong. Het hoofdgerecht was een bereiding van tortellini in brodo (15 euro) ofte met vlees gevulde pasta in een gevogelte-groentebouillon met kruidnagel die zo troostend werkt dat je recht naar een warme familiedis wordt getransporteerd. Goed, eenvoudig en niet duur, meer moet dat niet zijn.

GAZZOSA
Sint-Jansstraat 17, Brussel, Instagram: gazzosa.brussels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni