1898 EAT AND DRINK Biga

Saskia Vanderstichele

Review
Score: 4 op 5

Biga: luchtige, licht verteerbare pizza’s

Michel Verlinden
© BRUZZ
12/07/2024

Of ze nu Napolitaans, Turks, Romeins of New York–style zijn, kwaliteitsvolle pizza's vind je overal in Brussel. In Schaarbeek biedt een nieuw adres een inclusieve versie van de specialiteit aan.

Max en Narimen, het koppel achter Biga, kregen hun pizzaopenbaring in Napels, een heilige stad voor pizzaliefhebbers. Dat was vijf jaar geleden. Voordat hij zijn eigen restaurant opende, volgde Max er een opleiding met als doel de traditie te eren, maar ook ruimte te laten voor eigen interpretatie. Van zijn verblijf bracht hij de biga mee, een bakkerstechniek waarbij een voorgefermenteerd deeg wordt gebruikt om luchtige, licht verteerbare pizza's te maken.

Terug in Brussel vervolmaakte hij zijn kunst door samen te werken met Ciro Dario, de gerenommeerde pizzaiolo van La Pizza è Bella. Eenmaal klaargestoomd, besloten hij en zijn partner om het voormalige Boentje Café op het prachtige Colignonplein over te nemen.

De zaak houdt ook rekening met lactose-intoleranten door een speciale Brusselse mozzarella van de kruidenierszaak La Bella Puglia in Etterbeek aan te bieden.

Behalve de biga en fermentaties van 48 uur zet het duo ook in op een inclusieve formule. Wat houdt die in? Een menu met veel vegetarische opties – en binnenkort ook een veganistische – en tegelijkertijd halalvarianten van speck, capocollo en gerookte ham.

En er is meer: de zaak houdt ook rekening met lactose-intoleranten door een speciale Brusselse mozzarella van de kruidenierszaak La Bella Puglia in Etterbeek aan te bieden. Als je geen probleem hebt met lactose, wordt de uitstekende buffelmozzarella van Patrick Cornelissen van Buffl'Ardenne gebruikt.

In een gezellige, huiselijke inrichting hebben Max en Narimen ook een mooie mocktailkaart samengesteld (van 6,50 tot 11 euro) op basis van het zeer interessante Opius-assortiment. Zin in wijn? Dat kan, dankzij kurkgeld en een samenwerking met wijnhandel Passion for Wine, waardoor de prijzen laag blijven – zoals de Tinto Alicante 2018 van Il Cerchio voor 32 euro.
Als voorgerecht deelden we een pizza, even heerlijk als het origineel, met za'atar (13 euro). Het deeg was perfect, soepel en mooi opgebold aan de randen, dankzij pizzachefs Nicola en Miriam. We gingen door op deze lichte en smakelijke noot met de 'Provola & Pepe' (13 euro), een lactosevrije pizza met San Marzano-tomaten, pecorino romano, gerookte provola, basilicum en vooral een flinke dosis zeer expressieve zwarte peper.

BIGA
Colignonplein 18, Schaarbeek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni