BRZ 20241016 1908 EAT AND DRINK Chaudron Hoeve

Saskia Vanderstichele

Review
Score: 5 op 5

Chaudron: snacken of dineren op basis van ‘geredde groenten’

Michel Verlinden
© BRUZZ
25/10/2024

Na ruim twee jaar is de voorbeeldige renovatie van de Ketelhoeve, gelegen aan de oever van de grote Neerpedevijver in Anderlecht, voltooid. Het resultaat is een project van liefst 4.900 vierkante meter rond het thema voedselsoevereiniteit.

Op een zonnige middag naar de Ketelhoeve trekken, is een betoverend intermezzo: het voelt alsof je de stad verlaat voor een uitje naar het platteland. Meteen treffen de schoonheid en diversiteit van de site je, met onder meer een agora, een kruidenierswinkel, een moestuin, een gemeenschapscentrum, een kippenhok en een lowtech herstelatelier.
Verschillende verenigingen, die de site tien jaar lang zullen beheren, hebben er hun intrek genomen: Doucheflux, Happy Farm, Le Champ du Chaudron en Les Gastrosophes. In het bijzonder dat laatste collectief, dat naam heeft gemaakt met zijn 'circulaire en solidaire catering', interesseert ons.

Het concept van Les Gastrosophes? De organisatie ijvert voor gezonde en rechtvaardige voeding voor iedereen. Ze recupereert overschotten uit de biologische landbouw – zo'n zestien ton aan onverkochte producten per jaar – en bereidt daar gastronomische maaltijden mee voor mensen die in armoede leven. Les Gastrosophes serveert zo ongeveer 17.000 solidaire diners per jaar.

De keuken hier straalt vriendelijkheid uit, alsof je mee aanschuift bij een grootmoeder die je nog niet kende.

Na lange tijd in de Manchesterstraat te hebben gewerkt, hebben deze Robin Hoods van de voeding nu een echt restaurant in de Ketelhoeve. De hele dag door kan je er lunchen, snacken of dineren op basis van 'geredde groenten' en 'boerenheerlijkheden'.

Onze lunch – die 25 dan wel 10 euro kost, afhankelijk van of je in de positie bent om iemand anders een solidaire maaltijd aan te bieden of niet – stelde niet teleur. In een eenvoudig interieur met hergebruikt meubilair genoten we van een heerlijk, langzaam gegaard ei, met maïscrème, quinoa, gebrande en gepekelde uien, en een minestrone van groenten met een bijzonder smaakvolle hazelnoot-basilicumpesto. Met daarbij lekker brood dat net uit de oven kwam. De keuken hier straalt vriendelijkheid uit, alsof je mee aanschuift bij een grootmoeder die je nog niet kende.

De zelfgemaakte meloenlimonade (3 euro) voegt precies de juiste hoeveelheid zoetigheid toe aan een ervaring die elke Brusselaar zou moeten meemaken.

Chaudron
Ketelstraat 20-30, Anderlecht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni