BRZ 20240918 1903 EAT AND DRINK Dastaan

Saskia Vanderstichele

Review
Score: 3 op 5

Dastaan: geen kip curry of tandooribrochettes maar smaakvolle gerechtjes

Michel Verlinden
© BRUZZ
20/09/2024

De herleving van de Indiase keuken laat op zich wachten in onze contreien. Een nieuw restaurant brengt daar verandering in met een frisse, vrolijke aanpak, gebaseerd op deelgerechten.

Dastaan betekent 'verhaal' of 'geschiedenis'. Het gelijknamige hoekrestaurant in Sint-Lambrechts-Woluwe vertelt het verhaal van twee broers uit Punjab, die hun visie op de Indiase gastronomie willen delen. Een lovenswaardig idee, dat hier draait om de traditionele chaat – een verzameling gerechten die gefrituurde deegwaren, kikkererwten, aardappelen en andere ingrediënten combineren met specerijen en chutneys –, aangevuld met streetfood en specialiteiten uit Mumbai.
Wie kip curry of tandooribrochettes verwacht, komt hier bedrogen uit. In plaats daarvan vind je op de kaart een reeks smaakvolle gerechtjes – reken op een drietal per persoon – met een goed gedoseerde pittigheid.

Na een blik op het nette maar weinig opvallende interieur, met de mooie, marineblauwe muren als grootste blikvanger, bestelden we een 'Jalandhar Jajeera' (10 euro), een cocktail met zilte tonen en een komijnsmaak, die perfect paste bij de gerechten. Daarop volgden zeer knapperige en al even lekkere papadums.

Dastaanvertelt het verhaal van twee broers uit Punjab, die hun visie op de Indiase gastronomie willen delen.

De 'Dahi Bhalle' (12 euro) was het eerste van de reeks volledig vegetarische gerechten die we kozen. De stukjes linzenbal, gemengd met een romige yoghurt en op smaak gebracht met chutneys en kruiden, waren heerlijk en superfris, met zoete toetsen die aan een soort tomatenconfituur deden denken.
Daarna tilden twee 'Chole Samosa' (15 euro) – geserveerd met een klein broodje, dat ons niet huisgemaakt leek – de bescheiden groene linzen naar een hoger niveau. We hielden van de goed uitgebalanceerde pittigheid.

Dan volgde de 'Pav Bhaji' (15 euro), een opmerkelijke curry, vergezeld van vier, wat overbodige halve broodjes. De mix van groenten en kruiden uit Mumbai zorgde voor een verrassende smaaksensatie.
Het hoogtepunt van de maaltijd was de even unieke als heerlijke 'Jalapeno Chaat' (12 euro). Het concept? Een soort gefrituurde jalapeñoringen, vergezeld van granaatappelpitjes en glittertjes op basis van mais – geen idee hoe ze dat deden. Het resultaat? Onweerstaanbaar lekker.

DASTAAN
Georges Henrilaan 373, Sint-Lambrechts-Woluwe

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni