BRZ 20250402 1929 EAT AND DRINK Kartouche

Saskia Vanderstichele

Review
Score: 4 op 5

Kartouche: een neobistro die Belgisch erfgoed met een hedendaagse twist brengt

Michel Verlinden
© BRUZZ
04/04/2025

Met Kartouche opende de getalenteerde chef Géry Van Peteghem een neobistro die Belgisch erfgoed in een hedendaags jasje steekt. Een zaak waarvan we niet wisten dat we erop zaten te wachten.

Kartouche is een adres om vrolijk van te worden. We hebben het te danken aan Géry Van Peteghem, een talent dat zijn sporen verdiende in de meest opwindende restaurants van Brussel: Nénu, St Kilda, Rebel en Raki. Nu slaat deze omgeschoolde dierenarts zijn vleugels uit met een doordacht project: een klassieke Parijse bistro, overgoten met een Belgische saus.

Die bistro huist in een stijlvolle, ongekunstelde ruimte. Met in totaal een dertigtal couverts in een setting met houten stoelen, vintage lampen en een mooie toog, waar solo-eters gezellig kunnen keuvelen. Beneden, naast de open keuken, staan enkele ronde tafeltjes, waar je dicht bij de kok zit.

Tijdens ons lunchbezoek konden we kiezen van een beperkte kaart, die de combinatie van een voorgerecht met een hoofdgerecht dan wel van een hoofdgerecht met een dessert aanbood voor 25 euro, of het drieluik voor 29 euro. Als amuse serveerde Van Peteghem een bitterbal van runderwang met mosterd. De kroket, die drie dagen voorbereiding vergt, was ronduit spectaculair en verandert je kijk op wat doorgaans als een vette hap wordt gezien.

De bitterbal, die drie dagen voorbereiding vergt, was ronduit spectaculair en verandert je kijk op wat doorgaans als een vette hap wordt gezien.

's Avonds staat het gerecht als voorgerecht op de kaart (10 euro), naast onder meer een kroket van oude gouda (12 euro) en rode tonijn bereid als americain (31 euro).
Ons voorgerecht was een hartverwarmende 'velouté Dubarry': een bloemkoolsoep, op smaak gebracht met bieslook en foreleitjes. Als hoofdgerecht verkozen we het gehaktbrood boven de vegetarische optie met bosoesterzwammen, daslook en rösti. Het gehaktbrood werd rijkelijk met mosterd geserveerd, als een royale plak op een aardappelgalette. Een leuk detail bleek een metalen kommetje met daarin een superfrisse salade van fijn gesneden raapjes en krulsla. Heerlijk.

De drankkaart bood ook een fijne ervaring, met natuurwijnen (6 euro per glas), geuze van Cantillon (23,50 euro), Cuarenta-frisdrank (4 euro), of een Fleurie van Vionnet (57 euro) voor de liefhebbers.

Kartouche
Defacqzstraat 58, Elsene, Instagram: kartouche_bistrot

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni