Het wordt dringen langs de kant van de weg voor etappe 1 en 2 van de Tour de France. Wielergek België zal er bij willen zijn, ook in Brussel. Met een snelle aankomst op zaterdag en een ploegentijdrit op zondag, zal u wel aandachtig moeten kijken om de renners te herkennen.
De beste plekken en momenten om de Tour mee te maken in Brussel
Etappe 1 - Brussel Grote Markt - Charleroi - Laken Koninklijk Paleis (192 kilometer)
Een Brussels exhibitierondje, zo kunnen we de eerste drie kilometer van de 106e Tour de France het best omschrijven. De Grote Markt en Manneken Pis zijn alvast opgeblonken voor de passage van Geraint Thomas, Wout Van Aert en co. Eddy Merckx geeft het startschot om 12 uur aan de Kunstberg. Via Sint-Jans-Molenbeek en Anderlecht rijdt het peloton Brussel buiten, en zo’n vier uur later komt de karavaan de stad binnen langs de heimat van Merckx: Sint-Pieters-Woluwe.
Als drukte en een mensenmassa geen probleem zijn, dan kan u zich vergapen aan de renners in het historische stadscentrum. De toeristische trekpleisters passeren allemaal de revue. Aan het Sint-Goriksplein maken de renners een U-bocht rond de Sint-Gorikshallen. Het zal er mogelijk wat minder rijen dik staan dan op de Grote Markt.
De eerste aanzet tot ontsnapping zal plaatsvinden na de reële start op de Mettewielaan in Molenbeek. U ziet het Tourpeloton de gashendel helemaal opendraaien in Anderlecht, op de Mededingingsstraat in de bocht naar de Itterbeekselaan.
Wie een massaspurt wil vermijden aan de eindmeet voor het Kasteel van Laken, zal bij de terugkeer in Brussel alles uit de kast moeten halen op de Tervurenlaan. Van Sint-Pieters-Woluwe tot Merode is het exacte stijgingspercentage van deze glooiende invalsweg onbekend, maar de deelnemers aan de 20 kilometer door Brussel noemen het niet voor niets de ‘achillesverslinder’.
Etappe 2 - Brussel Koninklijk Paleis - Brussel Atomium (28 kilometer - Ploegentijdrit)
De ploegentijdrit van deze Tour zal het verkeer in Brussel helemaal platleggen. Want het parcours, dat voornamelijk langs de grote lanen van de stad loopt, wordt al van ‘s ochtends vroeg ontruimd. Zo is er geen hinder van geparkeerde wagens en kan de eerste van de 24 deelnemende wielerploegen om 14.30 uur uit de startblokken schieten.
Langer dan een half uur zullen de acht renners per team niet vuil maken aan deze 28 kilometer door Brussel. In een rotvaart gaat het van het Koninklijk Paleis naar het Atomium.
Voor liefhebbers van hoge snelheden zal er voldoende plaats zijn langs de afdaling van de Tervurenlaan, van het Jubelpark tot het Trammuseum, en de Lambermontlaan richting Van Praet. Voor het ‘synchrone bochtenwerk in ploegverband’ moet u in het Ter Kamerenbos zijn. Het racecircuit van weleer zal er zondag 7 juli helemaal heropleven. Aan de ‘chicane’ tussen de Zoom- en Floralaan zal u vermoedelijk de achtkoppige snelheidstrein het best kunnen spotten.
Er moet amper of niet geklommen worden tijdens de ploegentijdrit, maar op de Van Praetlaan zullen de coureurs toch diep in hun reserves graaien. Het stuk vals plat aan de achterkant van het Koninklijk Domein is niet te onderschatten. Er rest dan nog vier kilometer tot de eindmeet, de registers zullen dus helemaal opengetrokken worden en het tempo zal er niet zo hoog liggen als op de andere delen van de tijdrit. Zo’n 100 meter voor de Japanse Toren, zal u het beste zicht hebben.
Brussels Grand Départ
Lees meer over: Brussel , Sport , Brussels Grand Départ , Grand Départ , Tour de France , Ronde van Frankrijk
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.