19 september 1907. In een rijke Brusselse familie ziet Yvonne Geurts het levenslicht. De kleine Yvonne wordt al snel naar de kunstschaatsles gestuurd. Op haar tweeëntwintigste neemt ze als eerste Belgische schaatster ooit deel aan de Wereldkampioenschappen in Boedapest. Ze eindigt als laatste, maar liefst 72 punten na de ongenaakbare Noorse Sonja Henie.
Estafette: Een passioneel kerstverhaal
Yvonnes beste jaar is 1932, wanneer ze zesde eindigt op de Olympische Spelen in Lake Placid. Een jaar later is ze de eerste buitenlandse vrouw die de Elfstedentocht met succes uitrijdt.
Ook in de liefde gaat het Yvonne voor de wind. Al in haar tienerjaren trouwt ze met de twaalf jaar oudere Charles de Ligne. In de Eerste Wereldoorlog maakt hij deel uit van de Belgische cavalerie. Na de oorlog duikt hij in het zakenleven. In hun vrije tijd sleept Yvonne Charles mee naar de ijspiste. Hij wordt een van de beste Belgische snelschaatsers.
In 1936 neemt Charles zelf deel aan de Olympische Winterspelen in Garmisch Partenkirchen, wat hem een achtentwintigste plaats op de 10.000 meter oplevert. Maar liefst zes keer wordt hij gedubbeld, tot groot jolijt van het aanwezige publiek. In de annalen van de Winterspelen tekent Charles de traagste tijd ooit op de 10.000 meter op.
Is dit weer zo een historie van Brusselse sporters van rijke komaf die ooit aan de Winterspelen deelnamen, voornamelijk om het deelnemersblad op te vullen en om ter plekke de bloemetjes buiten te zetten met de aanwezige beau monde? Het heeft er alle schijn van, maar dit verhaal kent een spectaculair vervolg.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog engageren Yvonne en Charles zich in het verzet, om zoveel mogelijk gewonde geallieerde piloten en geheime agenten terug over het Kanaal te loodsen. Honderden geallieerden maken dankzij hun hulp de overtocht.
14 november 1944, tweeënhalve maand na de Bevrijding van Brussel. De succesvolle Charles de Ligne, inmiddels 49 jaar oud, baat een kruidenierszaak uit in de Elsense Baljuwstraat. Na een drukke werkdag fietst hij samen met Yvonne naar hun buitenverblijf in Sint-Genesius-Rode. Daar aangekomen maakt Charles een rustige wandeling door de tuin, tot er enkele schoten weerklinken. De Ligne wordt vier keer in de buik geraakt. Hij zakt in elkaar en zal nooit meer opstaan.
Yvonne vertelt aan de politie dat de Gestapo weleens achter de misdaad zou kunnen zitten, gezien de verzetsdaden van haar man en het feit dat de kogels met een Duits geweer werden afgevuurd.
Van dat verhaal blijkt niets te kloppen.
Wat is er echt gebeurd? Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte Yvonne in een Antwerpse club kennis met de Nederlandse schaatser Jacob Hartog. Wanneer Charles op een dag wat vroeger thuiskomt van een verzetsactiviteit, betrapt hij de tortelduifjes op heterdaad. Hardhandig werkt hij Jacob Hartog naar buiten.
Yvonne broedt op een plannetje. Ze vertelt aan leden van een verzetsbeweging dat Charles tijdens de oorlog voortdurend in contact stond met Duitse spionnen, maar de doorgewinterde verzetslui trappen niet in de smoes. Uiteindelijk benadert Yvonne een zekere Armand Michiels uit Tervuren, die het klusje klaart voor de ronde som van 100.000 Belgische franken.
Maar de relatie tussen Yvonne en Jacob is de goegemeente niet ontgaan. In het appartement van Hartog vindt de politie enkele compromitterende liefdesbrieven terug, waarin gehint wordt op het snode plan.
Jacob Hartog krijgt drie jaar celstraf, maar overlijdt al na één jaar aan tuberculose. Yvonne ontsnapt ternauwernood aan de doodstraf, maar ze moet vijftien jaar brommen. Na zes jaar wordt ze alweer vrijgelaten, omdat de tuberculose ook haar te pakken heeft. Kort nadien, in 1952, sterft de Brusselse ijskoningin een anonieme dood.
Eindredacteur Ken Lambeets houdt van literatuur en van echte sporten
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.