Estafette: Sammy, loszwemmend wild

© Brussel Deze Week
22/01/2014

Sammy was die dag de beste die er rondzwom. Veruit de beste. Zijn armen ploegden moeiteloos door het gemeentelijk zwembad van Elsene. Bij iedere uithaal verzette hij evenveel water als de rest van de badgasten samen, terwijl zijn voeten als een tweetaktmotortje zijn lange lijf nog extra aanvuurden.

De mens is morfologisch gezien geen toonbeeld van aerodynamica. Maar Sammy plakte van vinger tot teen zo efficiënt tegen het wateroppervlak, dat ik – en ik niet alleen – mijn baantjestrekkerij even onderbrak om te kijken.

Sommige mensen zijn gebouwd voor het water. Sammy is zo’n exemplaar. Een paar centimeter groter dan ikzelf. Niet bepaald kleine handen. En een lange romp. Goed voor het drijfvermogen. Bovendien is hij het product van de Amerikaanse scholencompetitie.

“You are quite fast. Want to come swim with me?” Sammy zag dat zijn baangenoten aanstalten maakten om te vertrekken. Om andere, tragere zwemmers te demotiveren in ‘zijn’ baan te gaan zwemmen – lees: hem te hinderen – tikte hij mij aan. En eerlijk? Ik was gecharmeerd. Oké, het was niet Michael Phelps, de succesvolste olympiër aller tijden, die het me vroeg. Maar met zijn Amerikaans accent en hierboven beschreven zwemstijl, kwam hij het dichtst in de buurt, daar aan de Zwemkunststraat nummer 10.

Ik was eigenlijk aan mijn laatste lengtes bezig. In gedachten stond ik al onder de douche. Maar zijn voorstel deed me van gedachte en van baan veranderen. Ik zette de eerste 25 meter in. Ik tikte de muur en bij het draaien zag ik dat mijn nieuwe zwemcompagnon zich moest inhouden om te beletten dat we niet opeens met twee in mijn Speedootje zouden zitten. In de volgende 25 meter werd ik ogenschijnlijk moeiteloos voorbijgesneld. Alsof er een buitenboordmotortje mee gemoeid was. Ik probeerde nog even in zijn slipstream mee te glijden. Maar centimeter voor centimeter zwom hij weg. Pijnlijk en prachtig tegelijkertijd.

Geen vijf minuten later was het over en uit met zwemmen en hingen we met onze ellebogen over de rand van het bad, alsof het een toog betrof en we elkaar al vijf jaar kenden. Sammy vertelde hoe hij nog geen jaar geleden in Brussel is gestrand. Hij volgt Nederlandse en Franse les en werkt voor de ambassade van een oliestaatje in het Midden-Oosten.

Het gesprek ging weer de zwemtechnische kant op. “Op stage deden we vroeger 6.000 meter in de voormiddag en nog eens 6.000 in de namiddag,” verduidelijkte hij. Dat zijn twee keer 240 baantjes. Een afstand waar ik een maand over doe, bedacht ik. “En jij? Waar heb jij leren zwemmen?” vroeg hij vanonder zijn kanariegele badmuts. “Via YouTube,” antwoordde ik naar waarheid. En ik vertelde hem over de website swimsmooth.com die voor mij de poort is geweest naar veel zwemplezier. Een aanrader.

Tussen de babbel door keek Sammy rond. Als een generaal die zijn troepen overschouwt. “Jammer toch hoe graag sommige mensen komen zwemmen, maar door een verkeerde techniek maar niet vooruitkomen.” Hij was duidelijk een ander soort zwemmer gewoon dan de gemiddelde Brusselse badgast. Kort voor onze kennismaking zag ik hoe hij iemand tips gaf om zijn vlinderslag te verbeteren. Mooi om zien. Nodig ook. Want ik heb aan den lijve ondervonden hoe een betere techniek het plezier in de sport verhoogt. En dan nog. Ook bij mij zijn er nog kosten aan. Mijn benenwerk is nog niet dat van voormalig Australische zwemkampioen Ian Thorpe.

Wie verder wil met zijn of haar zwemkunsten, stuur ik vanaf nu naar Elsene. Met twee euro inkom voor Elzenaren overigens het goedkoopste zwembad waar ik in Brussel al zwom. Daar klieft sinds kort een toonbeeld van efficiëntie door het water. Spreek ‘m aan als je meer plezier wil halen uit je sportieve uitstap. Je herkent Sammy aan zijn Amerikaanse tongval en het high tech, waterresistent mp3-spelertje dat hij van zijn moeder cadeau kreeg.

Overigens, Sammy zoekt nog een club. Liefst eentje waar de gemiddelde leeftijd wat hoger ligt dan 15 jaar. Ook aan de lokale sportsecretaris die zijn interclubploeg gevoelig wil versterken zeg ik: ga eens kijken in Elsene.

Bram Van de Velde is presentator op FM Brussel en actief vrijetijdssporter

Estafette

In Estafette schrijven BRUZZ-journalisten Filip Van Der Elst, Bram Van de Velde en Ken Lambeets om beurten over sporten in Brussel.    

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , Estafette

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni