Buurtbewoners hekelen bomenkap voor heraanleg omgeving Brucity

MVDH
18/03/2023
Updated: 18/03/2023 18.48u

De kap van twee oude bomen voor de heraanleg van de straten rond Brucity, het nieuwe administratieve centrum van Stad Brussel, schiet bij verschillende omwonenden in het verkeerde keelgat. “Het was een krachtig natuurkunstwerk, maar nu is er niets meer.” In de omgeving van schepen van Stedenbouw Ans Persoons (one.brussels-Vooruit) wordt gewezen op de slechte gezondheid en veiligheidsrisico's van de bomen.

“Het was een fantastisch krachtig natuurkunstwerk in die rare buurt tussen Brouckère en Begijnhofplein”, zegt Katherine Retsin over de oude iep op de hoek van Augustijnenstraat en de Lakensestraat vlakbij het De Brouckèreplein. 'Was', want de boom werd recent, samen met een Italiaanse populier, gekapt. Retsin woont al 20 jaar in Brussel en was erg gehecht aan de bomen.

“Ik had dit nooit gedacht", zegt ze. "Veel mensen in de buurt vinden dit onbegrijpelijk”. De buurtbewoonster wijst er ook op dat de boom van "minstens 40 jaar oud” geklasseerd was en in Brussel uniek was in zijn soort.

Brucity

“De bomen werden gekapt in het kader van de heraanleg van de straten rond het administratief centrum Brucity", klinkt het op het kabinet van schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimte Ans Persoons (one.brussels-Vooruit). Die heraanleg moet “actieve verplaatsingen en biodiversiteit bevorderen” door 140 fietsenrekken te plaatsen, bestaande trottoirs te verbreden, 43 nieuwe hoogstambomen te planten en 23 groenzones aan te leggen.

Woordvoerder van Persoons, Jens Popelier, wijst erop dat de bomen in de loop der jaren erg scheef gegroeid zijn. “Bij het afgraven van de aarde tijdens de werken zouden de bomen dus een groot risico vormen voor de veiligheid van de werkmannen, voorbijgangers en huizen.” Er zou ook op voorhand al een fytosanitaire studie uitgevoerd zijn waarbij werd vastgesteld dat de bomen niet gezond waren omdat “er vroeger onvoldoende rekening werd gehouden met de ruimte die de wortels nodig hebben voor een gezonde ontwikkeling”.

Voor Retsin klinken de verklaringen weinig overtuigend. "Tijdens de hittegolf van afgelopen jaar behield de iep als enige haar bladeren, dat duidt er toch op dat zijn wortels diep genoeg gaan."

Ze vindt het moeilijk te verteren dat er niet meer inspanningen werden geleverd voor een geklasseerde boom. "Er zijn toch andere middelen dan radicaal omkappen. Bovendien is dit niet het enige geval. De laatste tijd verdwijnen er veel te veel bomen in Brussel."

Veiligheidsrisico's

In een extra reactie liet Popelier nog weten dat een van de bomen vorig jaar dreigde om te vallen na een storm en toen "in urgentie is gereduceerd". Ook de tweede boom verkeerde niet langer in gezonde staat en hield veiligheidsrisico's in, klinkt het op het kabinet van Persoons.

"In de oorspronkelijke heraanlegplannen werden de bomen behouden maar deze hebben we moeten aanpassen als gevolg van de resultaten van het onderzoek naar de gezondheid en stabiliteit van de bomen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , bomen , brucity , Ans Persoons

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni