Het kanaalplan van de Brusselse regering hamert vooral op functievermenging in de kanaalzone, met het behoud van onder meer productie-activiteiten. Maar in de praktijk komt daar niet veel van in huis, vindt architect en kanaalbewoner Marcel Rijdams.
'Functievermenging aan kanaal blijft dode letter'
Lees ook: Klein Vlaanderen aan het kanaal
“De kracht van de privésector is vele malen groter dan die van het beleid", zegt Rijdams. "En dus ontstaan er bijna alleen luxeappartementen, waar je flink geld mee kan verdienen. Andere functies komen er amper bij.”
'De kracht van de privésector is vele malen groter dan die van het beleid. En dus ontstaan er bijna alleen luxeappartementen'
Bouwmeester Kristiaan Borret is het daar niet mee eens. “Het hele Vergotedok blijft voorbehouden voor productie en aanverwante activiteiten, met onder meer het Materialendorp, de schroothandelaars en Interbeton die blijven. Het is normaal dat je in bepaalde zones meer woningen hebt. Het kanaalplan wou tenslotte ook een antwoord bieden op de demografische groei.”
'Meer woningen in bepaalde zones is normaal. Het kanaalplan wou ook een antwoord bieden op de demografische groei'
Borret wijst erop dat nieuwe projecten als Urbanities aan Biestebroek wél productieruimtes inplannen. “In dat woonproject komt er 15.000 vierkante meter productieruimte in de sokkel.”
Lees ook het hoofdartikel "Klein Vlaanderen aan het kanaal"
Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , kanaalplan , kanaalwijk
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.