| Het Spanjeplein, verscholen achter enkele hotels en gebruikt als parking.

De Stad Brussel wil het Spanjeplein vergroenen. Maar niemand lijkt te weten wie eigenaar is van het vergeten, maar strategisch gelegen plein van zo'n 2.600 vierkante meter tussen het Centraal Station en de Grote Markt. "Zo zijn er nog plekken in Brussel", aldus historicus Roel Jacobs.

Sinds 1989 biedt het bijna vergeten plein tussen het Centraal Station en de Grasmarkt een plek aan een standbeeld van Don Quichot, dat Spanje aan Brussel schonk na het Spaans voorzitterschap van de Europese Gemeenschap in 1989. Lang diende het plein als openluchtparking, maar het nieuwe stadsbestuur koestert plannen om het plein een nieuwe bestemming te geven.

De bal ging aan het rollen nadat een Twitteraar zich vorige week afvroeg of het niet beter zou zijn om het Spanjeplein om te vormen tot een park. "Dat is alleszins de bedoeling", reageerde schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimten Ans Persoon (Change.Brussels) op Twitter.

Maar wie de eigenaar van het plein is en ervoor bevoegd is, is onduidelijk. "We zijn momenteel bezig met uit te zoeken van wie dat stuk grond is, want dat is jammer genoeg juridisch niet duidelijk", klonk het.

'Deze legislatuur vergroenen'

Een week later is er niet veel meer duidelijkheid. "Een stukje is van de federale staat, een stuk is van een naamloze vennootschap", zegt Ans Persoons aan BRUZZ. De schepen bevestigt wel dat het de bedoeling is om het plein, dat vandaag uit ongeveer 2600 vierkante meter aan kasseien bestaat, om te vormen tot een aantrekkelijkere ruimte.

"Het is de bedoeling om daar iets te ontwikkelen en het plein deze legislatuur nog te vergroenen, maar het is heel ingewikkeld."

Verwarring

Historicus Roel Jacobs, die bij de gemeenteraadsverkiezingen nog opkwam voor de PS, begrijpt de verwarring rond het Spanjeplein. Die heeft volgens hem te maken met de onteigeningen voor de Noord-Zuidverbinding. "Dat was een soepje. Zo zijn er nog plekken in Brussel", aldus Jacobs.

Dat kan historicus Thierry Demey, die zijn thesis over grote afbraakwerken in Brussel schreef, beamen. "Ter gelegenheid van de inhuldiging van de Noord-Zuidverbinding in 1952 kwam er een gigantische openluchtparking aan het Europakruispunt", legt Demey uit.

"Rond de plek van die openluchtparking kwamen enkele hotels, appartementen en een ondergrondse parking in de jaren tachtig. De overdekking van die ondergrondse parking is vandaag het Spanjeplein."

Daarmee is wel nog niet duidelijk van wie het plein is, al heeft Demey wel een mening. "Het plein is publiek toegankelijk, dus volgens mij is dat gewoon een openbare plek van de Stad Brussel."

Spanjeplein

| Het Spanjeplein (rood) links, de Grote Markt rechts.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , openbare ruimte , park , Ans Persoons , change.brussels , Spanjeplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni