tuinwijk

| Tuinwijk Logis in Watermaal-Bosvoorde. Mooie woningen, maar vaak nog in slechte staat.

Watermaal-Bosvoorde nummer één qua sociale woningen

RVE
© BRUZZ
05/04/2018

De gemeente Watermaal-Bosvoorde heeft veruit het hoogste aandeel sociale woningen van Brussel én Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Gemeente- en Stadsmonitor, die De Standaard kon inkijken. De lokale oppositie: “Dat de gemeente er zo veel heeft is historisch gegroeid, niet dankzij het huidige bestuur. Ook hier willen de liberalen het aantal limiteren.”

In de Stad Brussel willen Open VLD en MR een bouwstop voor sociale woningen. Die zouden te veel armen aantrekken, terwijl er te weinig rijken zijn om dat te compenseren, is de redenering. Nochtans is de stad met een aandeel van 9,4 procent sociale woningen niet de koploper in het Gewest.

Anderlecht (10 procent), Ganshoren (12 procent) en Evere (13 procent) hebben een groter aandeel. Maar het kleine Watermaal-Bosvoorde voert met 18,2 procent de lijst aan.

Dat is een uitzonderlijk grote portie: geen enkele Vlaamse gemeente doet het beter. Spiere-Helkijn in West-Vlaanderen haalt daar met 17,2 procent de hoogste score.

Onderaan de Brusselse lijst bungelen Sint-Gillis en Schaarbeek, elk met 4,3 procent sociale woningen, en Elsene, met 3,3 procent.

'Historisch gegroeid'

Watermaal-Bosvoorde staat nochtans bekend als een eerder welstellende, groene gemeente. De vele sociale woningen in ‘WaBo’ liggen voornamelijk in de oude tuinwijken, zoals Ville & Forêt en Logis & Floréal. Eén van de grote uitdagingen voor het bestuur is dan ook om een brug te slaan tussen de sociale woonwijken en de rijkere buurten.

Dat er zo veel sociale woningen zijn in de gemeente, is dan ook niet meteen een verdienste van het huidige bestuur. "Dat is historisch zo gegroeid, vooral in de jaren '20, dankzij de wooncoöperatieven die de wijken hebben gebouwd", vertelt oppositielid Jos Bertrand (SP.A).

"Het huidige bestuur is verdeeld over de kwestie. Zo willen de liberalen het aantal sociale woningen graag beperken, net als hun collega's in Brussel-Stad. Ook al kan je die twee gemeentes natuurlijk niet vergelijken", besluit Bertrand.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde , Stedenbouw , sociale woningen , Olivier Deleuze

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni