In de aanloop naar de Pride, pleit gelijkekansencentrum UNIA voor een nieuw interfederaal actieplan rond discriminatie en geweld tegen lgbti+-personen en een wijziging van het strafwetboek. “Lgbti+-personen worden nog dagelijks blootgesteld aan vooroordelen, beledigingen en zelfs haatspraak”, klinkt het woensdag in een persbericht.
UNIA pleit voor interfederaal actieplan rond discriminatie en geweld tegen lgbti+'ers
In 2022 werden er in België 24 haatmisdrijven met fysiek geweld tegen lgbti+-personen behandeld door UNIA, dat is het hoogste aantal van de afgelopen vijf jaar. Acht van die misdrijven werden gemeld in het Brussels Gewest.
Interfederaal actieplan
UNIA pleit voor een nieuw interfederaal actieplan rond discriminatie en geweld tegen lgbti+-personen en een wijziging van het strafwetboek, om zich zo ook burgerlijke partij te kunnen stellen als het slachtoffer is overleden.
In totaal opende het gelijkekansencentrum vorig jaar 137 dossiers gelinkt aan seksuele oriëntatie, waarvan 28 in Brussel. Bij acht van de haatmisdrijven die in het Brussels Gewest werden gerapporteerd, was er ook sprake van fysiek geweld. Elf dossiers hadden betrekking tot discriminatie en er werd negen keer melding gemaakt van hate speech.
"Ondanks de vooruitgang op juridisch vlak worden lgbti+-personen nog dagelijks blootgesteld aan vooroordelen, beledigingen en zelfs haatspraak", stelt UNIA.
Daarom roept het gelijkekansencentrum op tot een dringende herziening van artikel 150 van de grondwet. Op die manier kunnen daders correctioneel vervolgd worden in plaats van via een omslachtige assisenprocedure.
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , lgbt+ , discriminatie , Unia , haatmisdrijf