25 inwoners van Schaarbeek hebben in de maand mei testbuisjes aan hun gevels opgehangen om de concentratie aan stikstofdioxide (NO2) te meten. Dat deden ze op vraag van de lokale afdelingen van Groen en Ecolo. Het testlabo stelde vast dat de Europese grenswaarde op vier plaatsen overschreden werd, op nog eens zeven andere komt de verontreiniging heel dicht bij die norm. Maar in werkelijkheid ligt de vervuiling nog hoger, omdat ze in mei traditioneel erg laag ligt.
Stikstofdioxide (NO2) is een verontreinigende stof die vrijkomt bij verbrandingsprocessen. De Europese grenswaarde ervoor is 40 microgram per kubieke meter, wat wil zeggen dat de gemiddelde concentraties over een volledig jaar 40 µg/m3 niet mogen overschrijden. Een chronische blootstelling aan NO2 leidt tot ademhalingsproblemen, vooral bij zwakkere groepen zoals kinderen, ouderen en astmapatiënten. Het jaarlijks aantal doden door stikstofdioxide in België wordt geraamd op 2.300.
Gemiddeld twee derde van de NO2-concentraties in Brussel is afkomstig van dieselwagens. Niet verwonderlijk dus dat Ecolo en Groen de hoogste concentraties stikstofdioxide in Schaarbeek maten dicht bij drukke verkeersknooppunten. Robiano, op het kruispunt van de Rogierlaan en de Haachtsesteenweg, steekt er in negatieve zin bovenuit: gemiddeld werd daar 68,9 µg/m3 gemeten, ruim boven de Europese grenswaarde. In de Prinses Elisabethlaan, halverwege tussen de Lambermontlaan en verkeersknooppunt de Berenkuil werd 62,8 µg/m3 gemeten.
Op het Meiser- en Liedtsplein lag de concentratie aan stikstofdioxide gemiddeld respectievelijk op 50,6 en 52,8 µg/m3. Op de kaart hieronder vind je de scores van alle meetpunten (Lees verder onder de afbeelding):
(Bron: Ecolo-Groen)
“Laat dit een wake-upcall zijn. Brusselaars hebben recht op gezonde lucht”, zegt mede-initiatiefnemer Anthony Baert.
Nog onderschatting van het probleem
De Schaarbeekse groenen vragen een eigen gewestelijk meetpunt in Schaarbeek. Ze wijzen erop dat die cijfers nog een onderschatting zijn van de werkelijke vervuiling. De metingen werden immers in mei uitgevoerd, een maand die altijd beter scoort op het vlak van luchtkwaliteit dan het jaargemiddelde.
Ze pleiten er ook voor om dit soort citizen science vaker toe te passen in het Brussels Gewest. “Participatieve projecten zijn belangrijk om de luchtvervuiling nog scherper in kaart te brengen, maar evenzeer om burgers te mobiliseren.”
“Dit soort participatieve meetprojecten rond stikstofdioxide, denk maar aan CurieuzeNeuzen in Antwerpen, winnen aan populariteit”, bevestigt expert luchtvervuiling Frans Fierens van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) aan BRUZZ. “Het is makkelijk en vrij goedkoop te meten, via buisjes die per stuk ongeveer 10 euro kosten. Die metingen zijn bovendien ook vrij betrouwbaar.”
Luchtkwaliteit
Lees meer over: BRUZZ 24 , Schaarbeek , Luchtkwaliteit
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.