Jouw vraag

JOUW VRAAG. Wat blijft er nog over van de champignonskwekerijen in de Melsensstraat?

Jean-Marie Binst, Luana Difficile
© BRUZZ
13/12/2018

De Melsensstraat, die op de Sint-Katelijnekerk uitkomt, viert haar 130ste verjaardag, maar van de ondergrondse champignonkwekerijen vonden we amper ‘sporen’ terug.

"Wat blijft er nog over van de champignonskwekerijen in de Melsensstraat? Ze werden gekweekt in kelders en verkocht op straat."

Chris uit Kortenberg

Tenzij bij de vraagsteller zelf: “De kwekerijen bestaan niet meer, ze zijn verdwenen bij de bouw van het hotel Ibis, denk ik. Allicht samen met de vroegmarkt, daar bijna rechtover. De straat zag er toen aan beide kanten uit als het nog bestaande stuk waar nu een paar Chinese restaurants zijn. Smalle huizen met een winkel. De champignonkwekerijen hadden in elk pand een kraam op straat, en de champignons werden in hun kelders gekweekt. Ze verkochten niets anders. Als kind, in de jaren vijftig, gingen we vaak naar de stad om er te kopen. Je kon ze toen nergens anders kopen. Een typisch Brussels beeld in mijn geheugen, met verkoopsters in witte stofjassen die hun waar aanprezen met luide stem en in het Brussels, évidemment.”

Het staat vast dat champignonkweek niet te vinden was in de kelder van de grote elektriciteitscentrale (nu exporuimte van de Stad Brussel), noch bij het grote Etablissements Henri Benedictus (nu de zetel van Open VLD).

20181212 Big CITY BRUZZ 1642

| Brusselse champignonkwekers in 1939.

Wel zal menig grijsaard zich nog herinneren dat achter de Sint-Katelijnekerk veertig jaar terug nog een vroegmarkt werd gehouden, eigenlijk een nachtelijke, van 2 tot 7 uur, waar zowel kleinhandel als particulieren zich konden bevoorraden van onder meer … champignons. Verschillende champignonwinkels lagen dicht bij elkaar in en rond de Sint-Katelijnestraat en het gelijknamige plein.
Toen al werden wilde bospaddestoelen op de nachtmarkt van Rungis, in de buurt van Parijs, gehaald, want die vielen niet te kweken in kelders. De fijne, witte champignon-de-Paris daarentegen kan wel in het duister gecultiveerd worden, omdat de schimmel zich voedt met natuurlijke grondstoffen - beginnend met stro en water en zo goed als alleen wat stikstof nodig heeft.

Maar de tijd van toen keert weer. De eigenzinnige consument die veel meer varianten leerde smaken, vooral exoten, verkiest de jongste jaren fluweelpootjes (enoki), beukenzwam (shimeji) en koningsoesterzwam (eryngii). Die variëteiten zijn van lokale, Brusselse kweek te vinden. Recente paddenstoelkwekerijen in de kelders van Thurn & Taxis en de Slachthuizen van Anderlecht hebben dus de markt herontdekt die vorige eeuw deel uitmaakte van de centrumwijken.


BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel-Stad , Samenleving , Big City

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni