De oprichting van Anderlecht is haast anekdotisch te noemen. Na een overwinning van de Ukkelse club Léopold Football Club in 1908 tegen het Engelse Queen's Park Rangers staken een aantal 'jaloerse' Anderlechtenaren de koppen bijeen in café Concordia en de club was geboren. De eerste voorzitter en medeoprichter Charles Roos kon al meteen een paar voetballers van Union strikken.
JOUW VRAAG. Waarom is Anderlecht de enige Brusselse topclub in eerste klasse?
"Hoe komt het dat Anderlecht als enige Brusselse gemeente een topclub in het nationaal voetbal levert?"
Anderlecht bleef lang een bescheiden club tot het in 1935 definitief naar eerste klasse promoveerde. “Maar het zou tot na de Tweede Wereldoorlog duren voor Anderlecht de volkse clubs Union en Daring inhaalde,” zegt onze collega en voetbalkenner Jeroen Roppe. “Anderlecht heeft de populaire clubs ingehaald dankzij professionalisering, zeg maar modern management. Iemand die daar een heel bepalende rol in speelde, was Eugène Steppé die ervaring bij Shell had opgedaan,” aldus Roppe. Steppé is bij RSCA gebleven tot 1970. De Volkse clubs Union en Daring werden verder op folkloristisch-amateuristische wijze geleid. Roppe: “Met het beeld van bestuurders die tussen het kaarten door op café de ploegopstelling voor de komende zondag tekenden.”
Champagnevoetbal
Succesvol professionaliseren in het voetbal betekent geld binnenhalen waarmee onder meer topspelers kunnen worden aangetrokken. “Jef Mermans is één van die grote namen met wie paars-wit het maakte,” legt Roppe uit. Dankzij Mermans werd RSCA in 1947 kampioen van België.
Jef Mermans is een van de grootste iconen in de geschiedenis van paars-wit. Verrassend is dat niet de Bombardier werd niet minder dan zeven keer kampioen met RSCA en kroonde zich drie keer tot Belgisch topschutter. Hij belandde in 1942 bij paars-wit en zou er vijftien jaar blijven. RSCA telde voor Mermans bij Tubantia Borgerhout 125.000 frank (omgerekend 3.125 euro) neer, in die jaren een recordbedrag.
Omdat de Brusselse supporters al 'ingenomen' waren, moest RSCA op supportersjacht buiten Brussel. “In het boek Aftrap in Brussel van Kurt Deswert, hét standaardwerk over de geschiedenis van het Brussels voetbal, lees je hoe RSCA actief rekruteerde in het Pajottenland. In de jacht op supporters werden voetbaltalenten als Paul Van Himst ontdekt.” Vanaf 1960 kreeg Anderlecht grote nationale uitstraling dankzij le football champagne, vertelt Roppe. Dat champagnevoetbal, sprankelend, attractief en technisch verfijnd, werd in het buitenland bekend toen Reims op die manier het Spaanse Real Madrid versloeg.
Anderlecht zag brood in de aanvallende voetbalstijl en trok de Corsicaan Pierre Sinibaldi als trainer aan, de man die zijn hoogdagen bij Reims had beleefd. “In le football champagne primeert het artistieke op de strijd, het individu op het collectief,” legt Roppe uit. “Dat sprak heel wat voetballiefhebbers van ver buiten Brussel aan. Wie meer houdt van het krijgersvoetbal, waar engagement voorop staat, zal eerder vallen voor Club Brugge of Standard.”
Ook toen Michel Verschueren er in de jaren 1980 aankwam, werd er volop geïnnoveerd, hij installeerde loges en een klasserestaurant. De vraag nu luidt: waarmee gaat de nieuwe eigenaar Marc Coucke de supporters verrassen? “Een nieuw stadion zullen we niet meteen moeten verwachten. Wel initiatieven om het huidige stadion vol te krijgen en wat te doen aan de beleving. Want daar heeft Anderlecht toch een grote achterstand opgelopen. Het is er soms akelig stil.”
Terwijl Anderlecht een grote machine is, winnen Union en Daring (in de vorm van het huidige RWDM) op een bescheiden niveau aan populariteit. “En dat doen ze net door te blijven hechten aan die volkse identiteit,” zo onderstreept Roppe. “Het is mooi om te zien hoe de oudere supporters daardoor terugkeren naar het stadion. En dat terwijl beide clubs er meer en meer in slagen om aansluiting te vinden bij jonge generaties met een migratieachtergrond.”
VOLGENDE WEEK: Kan je de WTC I-toren bezoeken? Zijn er ook kantoren of woont er iemand in de toren?
BIG CITY: stel zelf je vraag
Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.
Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.
Big City
De Ronde: Anderlecht
Lees meer over: BRUZZ 24 , Anderlecht , Sport , Big City , De Ronde: Anderlecht , Voetbal , RSCA
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.