'Professionals kunnen helpen bij het verlichten van iemands emotionele armoede, een financiële relatie staat dat niet in de weg.' Dat schrijft de Brusselse sekswerker La Morrigasme in een nieuwe column voor BRUZZ.

©
Saskia Vanderstichele
Als sekswerker krijg ik geregeld opmerkingen over de zogenaamde 'epidemie van seksuele armoede' die mannen tegenwoordig zou treffen. Volgens mij is dat een mythe. Laat me uitleggen waarom.
Fysiek genot op zich is nog nooit zo toegankelijk geweest als nu. Masturbatie is gratis en mogelijk voor iedereen die daar fysiek toe in staat is. Het internet staat vol met gratis (zij het onethisch) pornografisch materiaal. De markt voor sekstoys biedt een schier oneindige keuze aan verschillende vormen van stimulatie. En voor wie de daad met een mens wil beleven, is er altijd en overal prostitutie geweest. In België is die gedecriminaliseerd en zeer toegankelijk. Voor iedereen met een spontane behoefte zijn er, vooral in Brussel, raambordelen die 24/7 open zijn. Niemand verwacht daar van je dat je charmant, gecultiveerd of zelfs maar interessant bent. Behalve betalen hoef je hooguit te douchen, je tanden te poetsen en een beetje beleefd te blijven.
De seksindustrie is waarschrijnlijk de plek waar ik de meest oprecht vriendelijke vrouwen heb ontmoet
Het is niet alleen dat fysieke genot waar ze naar op zoek zijn. Dat zou te simpel zijn. Behalve veroveren (zie mijn vorige column) willen mannen vooral begeerd worden. Ze willen gezien, bewonderd, gewaardeerd, gehoord en vertroeteld worden. Kortom: erkend als mens. Die mannen lijden denk ik niet aan 'seksuele armoede', maar wel aan 'emotionele armoede'. En die behoefte aan verbinding beperkt zich niet tot mannen. Vrouwen lijden er net zozeer onder. Ze uiten het alleen anders.
Komt het misschien door onze steeds meer ontmenselijkte moderne samenleving? Sociale media, die ons zouden moeten verenigen, isoleren ons en zetten ons tegen elkaar op. Datingapps dompelen ons onder in een schijnbaar eindeloze oceaan van mogelijkheden zonder ons per se een echte connectie te bieden. Natuurlijk schets ik het hier wat karikaturaal, maar ik heb slechts één pagina om mijn punt te maken, dus de nuances laat ik achterwege.
Menselijke interactie
We hebben menselijk contact nodig om te floreren. Iedereen die tegen me begint over 'seksuele armoede' adviseer ik om eens na te denken over het concept 'emotionele armoede' en vooral om echte menselijke interactie op te zoeken – en dan niet alleen via seks.
Professionals kunnen ook helpen bij het verlichten van deze pijn. Bijvoorbeeld: het feit dat je betaalt voor zijn diensten betekent niet dat je lokale kapper, bij wie je al twintig jaar komt, niet oprecht van een gesprek met jou geniet. En het is niet omdat er een financiële relatie tussen jullie bestaat dat hij niet op een bepaalde manier deel uitmaakt van je sociale kring.
Ik ben ook danslerares, en het feit dat mijn leerlingen mij betalen voor de lessen staat een echte band met hen absoluut niet in de weg.
Hetzelfde geldt voor sekswerkers, inclusief stripteaseuses. In weerwil van het cliché van de sekswerker die alleen in geld geïnteresseerd is, is de seksindustrie waarschijnlijk de plek waar ik de meest oprecht vriendelijke vrouwen heb ontmoet. Het is tenslotte een beroep dat een grote dosis empathie vereist.
Lees meer over: Column , Column La Morrigasme , seksindustrie , sekswerker , erotische performer