Giant sequoias mammoetboom_(c)_Shutterstock

Shutterstock

| Mammoetboom.

Botanisch Brussel

Mammoetboom: stevig, groot en ouder dan België

Andy Furniere
© BRUZZ
26/04/2024

De gelukkigen met een ticket voor de Koninklijke Serres van Laken moeten in het park goed letten op de indrukwekkende mammoetbomen, een van de lievelingsbomen van koningin Mathilde. Die grote vriendelijke reuzen stonden er al voordat België bestond.

Wat zijn de eigenschappen van de mammoetboom?

  • Naaldboom die tot de cipresfamilie behoort
  • Heeft magnifiek mahoniebruin hout en donkergroene naalden
  • Komt van nature voor in Californië waar de soort groeit op de westelijke hellingen van de Sierra Nevada tussen 1200 en 2400 m hoogte

Het is weer zover: de Koninklijke Serres van Laken zwaaien van 26 april tot en met 20 mei hun deuren open voor het grote publiek. Of toch voor wie een ticket voor een bezoek kon bemachtigen: na drie dagen waren alle tijdsloten uitverkocht. Door de stormloop laat de organisatie dit jaar ongeveer 148.000 personen toe, twintig procent meer dan vorig jaar.

Het enthousiasme is begrijpelijk, want bezoekers kunnen een wonderbaarlijke variëteit aan planten bewonderen, vaak met buitengewone namen. Neem bijvoorbeeld de Belgische vlag, de pantoffelplant en de paradijsvogelbloem.
Maar bij een wandeling door het park moeten bezoekers beslist letten op de mammoetbomen of reuzen­sequoia – naar verluidt de lievelingsboom van koningin Mathilde. Bij de orangerie van het serrecomplex staat een groepje van vijf en een zesde prijkt solitair in de tuin, nabij het atelier van koningin Elisabeth. De bomen vallen moeilijk te missen, want zoals hun naam (officieel Sequoiadendron giganteum) suggereert, zijn het stevige reuzen.

“Het meest volumineuze exemplaar heeft volgens onze metingen een omtrek van 7m23 en is ongeveer 30 meter hoog”

Koen Seghers

Dienstchef van het park

“Het meest volumineuze exemplaar heeft volgens onze metingen een omtrek van 7m23 en is ongeveer 30 meter hoog,” zegt Koen Seghers, dienstchef van het park. “Hij staat negende in het Belgische ranglijstje van breedste mammoetbomen.” Volgens de experts van de website Monumental Trees is de boom, die deel uitmaakt van het groepje van vijf bij de orangerie, daarmee wel niet dé bonk van Brussel. Het park van Woluwe telt er een met een omtrek van 8,66 meter en een hoogte van 33 meter. De breedste mammoetboom van België bevindt zich in de provincie Luik, in het Domaine du Rond Chêne in Esneux, en die zou ook de breedste boom van België tout court zijn.
De mammoetbomen in Laken hebben al heel wat meegemaakt, zelfs de stichting van België. “Ze zijn naar schatting 250 à 300 jaar oud,” zegt Seghers. “Ze zijn dus aangeplant lang voordat de serres werden gebouwd en zelfs voordat België bestond.”

Er is niets bekend over wanneer en door wie ze zijn aangeplant. Misschien zijn ze wel geplant door iemand die onder de indruk was van de mammoetbomen in het Amerikaanse Californië, waar de boomsoort oorspronkelijk vandaan komt.

Mammoetbomen kunnen best wat stormen doorstaan. “Vorige november verloor het park tijdens een zware storm een aantal bomen en dat gebeurde ook tijdens recente stormwinden, maar mammoetbomen kunnen tegen een stootje. Het groepje bij de orangerie wordt wel extra in de gaten gehouden, want die kunnen eventueel veel schade berokkenen aan de serres.”
Jaren geleden is er een mammoetboom verdwenen in Laken, maar de huidige populatie is volgens Seghers kerngezond. Ze hebben mogelijk nog tientallen of honderdtallen jaren voor de boeg, of in het beste geval nog veel meer. “Onderzoekers hebben vastgesteld dat een bepaalde mammoetboom zo'n 3.200 jaar oud is geworden.” Of ze na de stichting van België misschien ook het einde ervan zouden meemaken, dat moet nog blijken.

Botanisch Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Milieu , Botanisch Brussel , botanisch brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni