Verschillende uitbaters van eet- en handelszaken in de Stalingradlaan hebben affiches opgehangen met de tekst "Stop Pascal Smet". Ze beschuldigen de voormalige mobiliteitsminister ervan dat hij de buurt wil gentrificeren. "Ik heb nochtans altijd een goed contact gehad met de wijk," zegt Smet (Vooruit.brussels) verbaasd.
Gezien: Pascal Smet niet meer welkom in Stalingradlaan
Pascal Smet (56) nam vorig jaar ontslag als staatssecretaris voor Stedenbouw en zetelt sindsdien enkel nog in het Brussels parlement. Op 9 juni staat de politicus wel op de tweede plaats van de Vooruit.brussels-lijst voor de gewestverkiezingen.
Verschillende uitbaters van etablissementen op de Stalingradlaan, die sinds 2020 in tweeën gesplitst wordt door een werf voor de heraanleg van metrolijn 3, zijn daar niet enthousiast over. "Het project kwam er onder de bevoegdheid van Smet en heeft al miljarden euro's gekost", zegt D.M. die niet alleen een zaak in de straat uitbaat, maar er ook woont en optreedt als de spreekbuis van de groep handelaars. "De binnenkant van het Zuidpaleis, waar zich verschillende handelszaken bevinden, moet nu ontmanteld worden. Dat had vermeden kunnen worden als er een nauwkeurig en zorgvuldig bodemonderzoek was uitgevoerd."
De man haalt een fragment uit de documentaire Stalingrad, avec ou sans nous? van 2021 aan. "Daarin zegt Smet dat onze wijk een 'Arabische wijk' is en dat men 'een getto moet erkennen vooraleer die te de-gettoïseren'. Dat is flagrant racisme. Er bestaat een duidelijke ambitie om onze wijk te gentrificeren."
Daarom vindt hij dat Smet niet meer welkom is in hun etablissementen. Donderdagavond plakten uitbaters affiches met de tekst "Stop Pascal Smet" op hun uitstalramen, "om duidelijk te maken dat hij hier niet meer moet komen".
'Uit context getrokken'
Smet reageert verrast op de campagne. "Ik heb altijd een goed contact met de wijk gehad, zowel voor formele als informele vergaderingen. Mensen zijn altijd vriendelijk tegen mij geweest," zegt het Brussels parlementslid.
Het fragment uit de documentaire is volgens hem gemonteerd en uit zijn context getrokken. "Ik heb nooit gezegd dat mensen met een Marokkaanse achtergrond niet mochten blijven, wel dat ik vaststel dat op vele terrassen enkel mannen zitten en dat dat gemengder moet zijn," aldus de voormalige staatssecretaris. "Daarnaast zei ik dat een metrostation nodig is om de wijk in het stadsweefsel te integreren, anders zou de Stalingradwijk geïsoleerd raken. Het pact om de handelaars te vergoeden als de werken niet goed verlopen, was trouwens mijn idee."
Volgens Smet zit de extreemlinkse partij PTB achter de campagne. "Over drie maanden zijn het verkiezingen. Deze campagne wil mij in een slecht daglicht stellen."
Daarnaast benadrukt Smet dat hij al vijf jaar niet meer bevoegd is voor het Metro 3-project. "Bovendien waren alle partijen, zelfs de oppositiepartijen, het ermee eens dat die metro er moest komen."
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Pascal Smet , Ridoine Daali , werken Stalingradlaan , Zuidpaleis
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.