Belga

| Na de beker van de supercup, die van de Europa League?

Union en Anderlecht gaan vrijdag de trommel in voor loting van gloednieuwe Europa League

© Belga
30/08/2024

Vicekampioen Union Sint-Gillis en RSC Anderlecht gaan vrijdag (13u) de trommel in voor de loting van de gloednieuwe competitiefase van de Europa League. Net als dat van de Champions League en de Conference League ging het format op de schop.

In het vernieuwde format van de Europa League worden de 36 deelnemende ploegen niet meer verdeeld in poules, maar worden ze in een groot klassement ondergebracht. Elk team speelt daarin acht wedstrijden tegen acht verschillende tegenstanders, vier keer thuis en vier keer uit.

Ook nieuw is dat de teams aan twee tegenstanders uit de vier verschillende potten gekoppeld worden, waardoor ploegen uit dezelfde pot elkaar niet meer kunnen ontlopen. Het balletje van Union zal uit de derde pot gehaald worden, dat van Anderlecht rolt uit pot vier.

Na de competitiefase stoten de eerste acht teams rechtstreeks door naar de achtste finales. Nummers 9 tot 24 spelen tegen elkaar in play-offs voor een plaatsje in die volgende ronde. Voor nummers 25 tot 36 is het Europese avontuur onherroepelijk afgelopen, aangezien het vangnet van de Conference League niet meer bestaat.

Vanaf de achtste finales blijft alles ongewijzigd, met heen- en terugmatchen tot de halve finales en de finale in één wedstrijd op een neutrale locatie (Bilbao).

Kwartfinales

Union maakte de voorbije seizoenen indruk in Europa. In het seizoen 2022-2023 werden de kwartfinales van de Europa League bereikt, vorig seizoen waren de achtste finales van de Conference League tegen het Turkse Fenerbahçe het eindpunt voor USG. De Brusselaars verloren in het Astridpark kansloos met 0-3 van de Turken, maar sloten hun Europese verhaal toch in schoonheid af met een 0-1-zege in Istanboel.

Union maakte als vicekampioen kans op een plek in de league phase van de Champions League, maar ging in twee duels onderuit tegen het Tsjechische Slavia Praag (3-1 en 0-1).

Anderlecht viert na een jaar afwezigheid zijn rentree in Europa door een derde plaats in 1A vorig seizoen. Daardoor kwam de Belgische recordkampioen in de play-offs van de Europa League terecht, waarin het twee keer won van het Wit-Russische Dinamo Minsk (0-1 en 1-0). In het seizoen 2022-2023 haalde paars-wit vanuit de kwalificaties de kwartfinales van de Conference League, waarin het na penalty's ten onder ging tegen het Nederlandse AZ Alkmaar. Onderweg schakelde het onder meer de Spaanse topclub Villarreal uit.

De laatste deelname aan de Europa League dateert al van het seizoen 2018-2019, toen het in een poule met het Turkse Fenerbahçe, het Kroatische Dinamo Zagreb en het Slovaakse Spartak Trnava niet voorbij de groepsfase geraakte. Het seizoen daarvoor haalden de Brusselaars voor het laatst de groepsfase van de Champions League.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni