Dha/Photo News

| Debast in actie tijdens een match tussen RSC Anderlecht en KAS Eupen op 3 maart

Zeno Debast verlaat voetbalclub Anderlecht en tekent bij Sporting CP Lissabon

© Belga
05/07/2024

Wat al een tijdje in de lucht hing is nu ook officieel: Zeno Debast verlaat RSC Anderlecht voor het Portugese Sporting Lissabon. Anderlecht heeft het nieuws donderdag bekend gemaakt via sociale media. De twintigjarige Rode Duivel ondertekent een contract voor vijf seizoenen.

Zeno Debast had al een tijdje een persoonlijk akkoord met de Portugese landskampioen, maar nu is ook op clubniveau alles in kannen en kruiken. De verdediger speelde in totaal dertien jaar voor Anderlecht en maakte in mei 2021 zijn debuut bij de hoofdmacht in een competitieduel tegen Club Brugge. De voorbije seizoenen groeide hij uit tot een vaste waarde in het hart van de paars-witte defensie en schopte hij het ook tot Rode Duivel. Over alle competities heen speelde hij 78 wedstrijden voor de recordkampioen, waarin hij één assist uitdeelde. Scoren lukte niet.

Sterkhouder

CEO Sports Jesper Fredberg had in een statement op de clubwebsite niets dan lof voor zijn poulain. "Zeno is een lichtend voorbeeld voor al onze jeugdspelers die kunnen uitgroeien tot een sterkhouder in het eerste elftal. Na twee seizoenen als basisspeler is hij nu klaar voor de volgende stap. We zijn allemaal erg trots op de ontwikkeling van Zeno en tevreden met het akkoord dat we met Sporting Lissabon hebben gesloten."

Debast richtte zich in zijn afscheidswoord onder meer tot de supporters. "Anderlecht is een heel groot deel van mijn leven en dat zal altijd zo blijven. Het is dankzij de club dat ik de speler én de persoon ben geworden die ik nu ben. Ik koester dezelfde liefde voor het embleem van Sporting als de supporters. Ik heb dat ook nooit kunnen of willen verstoppen: ik deel gewoon die clubliefde met alle supporters."

Debast ondertekende bij Sporting een contract tot 2029. Anderlecht zou naar verluidt minstens 16 miljoen euro ontvangen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni