Geef acht en vergeet Kamp Waes! In de puike bioscoopdocumentaire Echo belicht de Brusselse filmregisseur Ruben Desiere het Belgisch leger.
'Echo': sluw observerende documentaire over het Belgisch leger
Wat weten nog over het Belgisch leger? Bitter weinig sinds de militaire dienstplicht dertig jaar geleden werd opgeschort.
Ruben Desiere, de regisseur die met productiehuis Accattone Films ook de Brusselse films Kind hearts, Mitten en Étangs noirs mogelijk maakte, is er niet op uit om het gebrek aan kennis weg te werken. Maar hij speelt wel uit dat hij verrassend onbekend terrein betreedt met zijn evocatie van de brede, tien weken lange basisopleiding die je moet doorlopen als je bij defensie aan de slag wilt.
Het accent ligt niet zozeer op de fysieke training, het marcheren of het leren afvuren van een wapen. Fascinerender zijn de theoretische lessen en de vele toneeltjes en spelletjes die de burgers in soldaten moeten transformeren.
Vergeet het cliché van de brullende drillsergeant uit oorlogsfilms als Full metal jacket. Bijna vaderlijk ontfermt de merkwaardige Walter Van Dyck, de commandant van het peloton Echo, zich over de rekruten. Hij kaffert niemand uit die blundert tijdens de les ‘mag je daar op schieten of niet?’
Blijkbaar word je soldaat door soldaat te spelen tijdens een drie dagen durend bivak in de Limburgse heide. Met klank- en lichteffecten probeert men de rekruteren te leren hoe een militair interpreteert wat hij of zij ziet, hoort, ruikt en voelt. Het ziet er bij vlagen knullig uit. Terwijl Echo niet eens uit is op spot. De sluw observerende documentaire roept best veel vragen op.
Echo loopt vanaf vandaag in de zalen
Lees meer over: Film , Echo , Ruben Desiere , review