De criteria die de Europese Commissie voorstelt om klaarheid te scheppen in het statuut van platformwerkers "zullen de juridische onzekerheid alleen doen toenemen". Dat zegt een woordvoerder van Deliveroo. "Dat is voor niemand een goede zaak, en al zeker niet voor de koeriers", zegt het bedrijf.
Deliveroo: 'Voorstel Commissie zal juridische onzekerheid alleen doen toenemen'
In de hele Europese Unie zijn momenteel meer dan 500 digitale platforms actief die op de een of andere manier mensen aan het werk zetten. Het gaat onder meer om koeriers van Deliveroo of Takeway of Uber-Chauffeurs. Alles samen telt die economie ongeveer 28 miljoen platformwerkers in de Europese Unie.
Naar schatting 5,5 miljoen van hen dragen het verkeerde statuut, het aantal rechtszaken daarover is haast niet meer te tellen. Om klaarheid te scheppen lanceert de Commissie een nieuwe richtlijn. Ze stelt vijf criteria voor aan de hand waarvan het statuut van de medewerkers van een platform kan worden bepaald. Als dat platform aan minstens twee van die criteria beantwoordt, wordt het automatisch als een werkgever beschouwd en wie ervoor werkt als een werknemer, en geen zelfstandige. Die medewerkers krijgen dan ook alle sociale rechten die verbonden zijn aan het statuut van werknemer.
Geen goed idee, vindt Deliveroo. Het bedrijf verwijst naar de uitspraak van de Franstalige arbeidsrechtbank van Brussel woensdag, die stelde dat de Deliveroo-koeriers geen werknemers zijn. "De voorstellen (van de Commissie, red.) zullen de juridische onzekerheid alleen maar verder doen toenemen, wat voor niemand een goede zaak is en al zeker niet voor de koeriers," klinkt het.
Daarnaast tonen internationale voorbeelden aan dat de herkwalificatie van het statuut naar werknemer "nefaste gevolgen" heeft voor de koeriers, de consument, de restaurants "en de economie in brede zin", stelt Deliveroo.
Het bedrijf wil overleggen met de Europese instellingen en de lidstaten "om te verzekeren dat er rekening gehouden wordt met de belangen en bezorgdheden van de zelfstandigde koeriers" en "het proces zich niet vertaalt in jaren van juridische onzekerheid".
Lees meer over: Brussel , Economie , Deliveroo , Europese Commissie