1718 WZC 2 Arcadi Rusthuis

| Wzc Arcadi (archiefbeeld).

Maron wil geen vaccinatiecijfers per zorginstelling publiceren

EC
© BRUZZ
29/09/2021

In een kwart van de Brusselse woonzorgcentra zijn vandaag nog minder dan zes op de tien medewerkers gevaccineerd. De namen van die zorginstellingen zijn niet bekend. Minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) wil geen verplichte publicatie van de vaccinatiegegevens in de zorg. Hij vreest stigmatisering. In Vlaanderen zijn de cijfers per instelling wel bekend.

Sinds woensdag kan je via de website zorgkwaliteit.be opzoeken hoeveel medewerkers van een Vlaams rusthuis of ziekenhuis ingeënt zijn tegen Covid-19. De vaccinatiegraad geldt dan als kwaliteitsindicator van de zorg, net zoals patiënttevredenheid zo’n indicator is. De publicatie is vrijwillig. In Wallonië werkt het Agence pour une Vie de Qualité (Aviq) aan een gelijkaardige tool. In Brussel bestaat die nog niet.

Net deze woensdag maakt het federaal kenniscentrum van de gezondheidszorg (KCE) bekend dat in Brussel maar 66,9 procent van alle medewerkers in woonzorgcentra volledig gevaccineerd zijn. Het gaat om cijfers van 3 september. In een kwart van de 124 Brusselse woonzorgcentra is nog minder dan 60 procent van het personeel gevaccineerd.

In drie rusthuizen ligt de vaccinatiegraad zelfs onder de 40 procent. Voorlopig kan niemand onze redactie zeggen om welke rusthuizen het gaat.

"Wij gaan de zorginstellingen niet dwingen om de vaccinatiecijfers te publiceren"

Alain Maron (Ecolo), minister van Gezondheid

Alain Maron, minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Klimaattransitie, Leefmilieu, Energie en Participatieve Democratie

“Onze directies mogen hun medewerkers niet vragen naar hun vaccinatiestatus, net zoals een andere werkgever dat niet mag”, zegt woordvoerder Sven Heyndrickx van Iriscare, de Brusselse zorgkoepel. Het KCE gebruikte voor hun studie geanonimiseerde cijfers uit de federale databank e-health. De enige gegevens die voorhanden zijn, komen van directies die ze vrijwillig publiceren. Die doen het meestal bovengemiddeld goed.

"Wij gaan de instellingen niet dwingen om deze cijfers te publiceren", zegt Brussels minister voor Gezondheid Alain Maron (Ecolo). "Dat staat hen natuurlijk vrij. Deskundigen benadrukken dat het stigmatiseren van de niet-gevaccineerden er niet toe zal leiden dat zij zich willen laten vaccineren. Het is bewustmaking die hen kan overtuigen."

Verplichte vaccinatie

Om gericht te kunnen sensibiliseren, zou het wel nuttig zijn om te weten bij welke doelgroepen de vaccinatie het moeilijkst verloopt, geeft de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) toe. Het rapport van het KCE vermeldt dat bijvoorbeeld jobstudenten dikwijls niet gevaccineerd zijn in Brussel. Ook bij jongere werknemers, tussen 18 en 44 jaar, ligt de vaccinatiegraad laag.

"Het is heel belangrijk dat mensen die in contact komen met risicopersonen, zich laten vaccineren"

Inge Neven, GGC

Coronacrisismanager Inge Neven

Elke zorgmedewerker die niet gevaccineerd is, loopt nog altijd meer kans op een coronabesmetting dan zijn of haar gevaccineerde collega’s. En die niet-gevaccineerde medewerkers geven het virus, bij een besmetting, gemiddeld makkelijker door aan anderen. Tot wel dubbel zo vaak als gevaccineerden, zei viroloog Steven Van Gucht eerder aan BRUZZ. Zo zullen de bewoners van die woonzorgcentra op hun beurt meer kans lopen op een besmetting, zelfs als zij gevaccineerd zijn.

"Wij blijven de verplichte vaccinatie vragen in woonzorgcentra. Het is heel belangrijk dat de mensen die in contact komen met deze risicopersonen, zich laten vaccineren", zegt coronacrisismanager Inge Neven van de GGC daarover woensdag aan Belga.

Het overleg over die verplichte vaccinatie is lopende, klinkt het, maar het is niet duidelijk wanneer de beslissing zal vallen. "Ik hoop dat we nog voor het einde van het jaar tot een resultaat kunnen komen", zegt federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). "Hoe dan ook tonen de verschillen tussen de instellingen dat er geen reden is om te wachten met actie te ondernemen. Ik vraag expliciet aan de directies van de zorginstellingen om verder te sensibiliseren. Het loont."

Onderstaande grafiek toont dat de vaccinatiecijfers vooral laag liggen in privé-woonzorgcentra:

20210929_KCE studie vaccinatie per zorginstelling_Brussel_fig4c_bxl.jpeg

| Grafiek uit het KCE rapport van 29 september 2021: vaccinatiegraad in Brusselse zorginstellingen, naar grootte.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Brusselse vaccinatiecampagne , personeel woonzorgcentra , woonzorgcentra , verplichte vaccinatie , vaccinatie zorgpersoneel coronavirus , iriscare

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni