Jouw vraag

BIG CITY. Dit is de meest stinkende maar ook bijzondere boom in Brussel

Luana Difficile
© BRUZZ
24/11/2022

Je moet je haasten naar de Jean-Baptise Depairelaan in Laken als je een van de mooiste herfsttaferelen van de stad wil zien. In deze straat staan twee lange rijen ginkgobomen, waarvan de bladeren – met speciale vorm – in de herfst knalgeel worden. Maar tijdens de eerste koude nacht van het jaar, kunnen ze in een keer al hun blaadjes verliezen, waardoor het voetpad de ochtend erna lijkt op een lang geel tapijt. En dat is niet het enige wat de ginkgo bijzonder maakt.

Wat maakt de Japanse Ginkgo boom in Brussel zo bijzonder?

Lise uit Sint-Gillis

Deze boomsoort is een levend fossiel. Er zouden al ginkgo's gestaan hebben in de tijd van de dinosaurussen, zo'n 200 miljoen jaar geleden ongeveer. In de loop der eeuwen werd de boom minder en minder in het wild gespot. Hij was in de achttiende eeuw zelfs met uitsterven bedreigd. Tot de mens de boom opnieuw begon te kweken, in China en Japan.

Daar waren verschillende redenen voor. Eerst en vooral de schoonheid van de boom: de boomsoort met blaadjes in de vorm van een waaier werd aangezien als heilig. Hierdoor stonden ginkgo's vooral voor tempels, wat hem de bijnaam tempelboom gaf.

Een andere reden om de boom te blijven aanplanten, is dat de bladeren helend kunnen werken. Een extract ervan zou een positief effect hebben op de spijsvertering en zou helpen bij luchtwegenaandoeningen, en vooral bij doorbloedingsstoornissen.

Vruchten

Bovendien zijn er in de winter onder de boom vruchten te rapen. Als je ze openbreekt, zitten er verschillende nootjes in, die in China geserveerd worden als borrelnootjes of verwerkt worden in gerechten. Is het in het oosten een reden om ginkgo's aan te planten, bij ons zijn die vruchten net wat ons tegenhoudt. Want als zo'n ginkgovrucht op de grond pletst, verspreidt ze een misselijkmakende geur. Het herfsttafereel in de Depairelaan is dus geen plezier voor alle zintuigen.

Die jaarlijkse stank zou kunnen vermeden worden, want de mannelijke soorten produceren geen vruchten, de vrouwelijke wel. Alleen mannelijke bomen dan? Wel, het eigenaardige en unieke aan de soort is dat de bomen in de loop der jaren van geslacht kunnen veranderen. Experts denken dat ze dat doen, om hun voortplanting te verzekeren.

Door dat trucje zullen de ginkgo's geen tweede keer bijna uitsterven. Bovendien is deze soort erg robuust. Verschillende ginkgo's overleefden zelfs de Hiroshimaramp. Als ze een kernbom aankunnen, verbaast het niet dat ze ook een hoge weerstand hebben tegen ziektes, insecten en luchtvervuiling. Ze groeien snel, zelfs onder asfalt. Op dat vlak een ideale stadsboom dus. Ook in Brussel, waar er behalve in die ene straat in Laken, ook in Schaarbeek, Ukkel en Molenbeek staan. De stank moet je er ieder jaar wel bijnemen, indien er een vrouwelijk exemplaar op je stoep staat. Maar je krijgt er wel borrelhapjes en een prachtig goudgeel uitzicht voor in de plaats.

  • VOLGENDE KEER Reed men ooit een Formule 1 race in Brussel?

BIG CITY: stel zelf je vraag


Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie.

De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag via het formulier.

> Meer over Big City

Welke vraag wil jij graag beantwoord zien?

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni