Dit jaar worden de fietspaden langs de Kleine Ring verder afgewerkt tussen Louiza en Zuidstation, tussen Kruidtuin en Rogier, en tussen IJzer en Albert II. Dat meldt Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). Er staan verder nog heel wat wegenwerken gepland in 2022, BRUZZ geeft een overzicht.
Vanaf voorjaar extra fietspaden langs Kleine Ring
-
Fietspaden Kleine Ring
In het voorjaar zullen de werken aan de nieuwe fietspaden starten. Het gaat om het stuk vanaf metrohalte Louiza tot aan het Zuidstation aan de binnenkant van de Kleine Ring. De nutswerken zijn aan die kant al afgerond, dus moet de herinrichting van de straat relatief snel kunnen verlopen, zegt het kabinet-Van den Brandt.
Nog in het voorjaar, rond april of mei, beginnen de werken aan het stuk tussen Kruidtuin en Rogier. Daar stopt het fietspad nu abrupt ter hoogte van de Koningsstraat, maar dat wordt dus doorgetrokken tot aan het Rogierplein.
Tenslotte wordt dit jaar het fietspad tussen metrohalte IJzer en Rogier aangelegd. Dat zal beginnen ter hoogte van de Helihavenlaan en doorlopen tot aan de Koning Albert II-laan. Het project kreeg al begin 2017 een bouwvergunning, maar de start van de werken bleef uit, onder meer door de renovatie van de Leopold II-tunnel.
"2022 wordt een jaar van verandering voor Brussel. We hebben heel wat nieuwe werven die het beeld van onze stad echt zullen veranderen en de levenskwaliteit van de inwoners zullen verbeteren,” zegt Brussels minister Van den Brandt over de geplande werken. Voor rondjes fietsen op de Kleine Ring is het in 2022 wel nog te vroeg. De fietspaden aan de Gulden Vlieslaan enerzijds en aan het Saincteletteplein anderzijds zullen nog even op zich laten wachten.
-
Openbaar vervoer
In het voorjaar van 2022 wordt een bouwvergunning aangevraagd voor traminfrastructuur op de Heizelvlakte. Het gaat om de verlenging van tramlijnen 3 en 9. De beide lijnen worden doorgetrokken naar het metrostation Heizel en zullen elkaar daar ontmoeten.
De metrostations Beekkant, Park, Simonis, Kruidtuin, Pétillon en Boileau worden tenslotte verbouwd zodat ze beter toegankelijk worden voor personen met beperkte mobiliteit. Het metrostation Brussel-Centraal krijgt dit jaar ook een totaalrenovatie.
De eerder opgestarte werken voor metrolijn 3 gaan verder. In 2022 zullen ook nog tien extra M7-metrostellen geleverd worden en zouden ook de eerste nieuwe tramstellen in dienst komen. De MIVB voert verder het busplan uit dat voorziet in extra lijnen en hogere frequenties.
-
Heraanleg van gevel tot gevel
Nog dit jaar krijgen verschillende straten een volledige heraanleg. Daarbij komt er meer ruimte voor voetgangers en vlotter openbaar vervoer. Er komen ook meer bomen. In sommige gevallen is die al begonnen en gaan de werken in 2022 verder. Het gaat om de Wayezstraat in Anderlecht, de Neerstalsesteenweg in Vorst, de Haachtsesteenweg, de Prinses Elisabethlaan in Schaarbeek en de omgeving van het Kerkhof van Jette. Ook de werken aan de Alsembergsesteenweg in Ukkel gaan verder.
-
Actieve weggebruikers en veiligheid
Verschillende coronafietspaden moeten in de loop van 2022, of 2023, een definitieve aanleg krijgen, meldt de minister.
2022 moet ook het jaar worden dat verschillende buurten in Brussel autoluw gemaakt worden door midden van een circulatieplan. Dat moet het doorgaand verkeer weren uit deze vijf buurten.
Om de verkeersveiligheid te verbeteren belooft Van den Brandt extra snelheidsbeperkingen op zwarte punten. In het voorjaar komen alvast een trajectcontrole en 28 extra flitspalen in dienst.
Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Elke Van den Brandt , coronafietspaden , afgescheiden fietspaden , fietspaden , Kleine Ring , Good Move , Openbare Werken , openbaar vervoer
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.