Staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels) onderzoekt of hij een verbod op seksistische reclame kan opnemen in de stedenbouwkundige vergunningen voor de openbare ruimte.
Brusselse regering wil verbod op seksistische reclame in de openbare ruimte
In 2019 diende staatssecretaris voor Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou (PS) nog met succes een klacht in tegen de seksistische reclame van Bicky Burger. In hun campagne werd een vrouw geslagen, omdat ze geen ‘échte’ Bicky Burger aan haar man geeft. Ben Hamou gaf woensdag in het Brussels parlement aan dat de regering onderzoekt of het voorwaarden aan de inhoud van reclameboodschappen kan opleggen.
Daarmee antwoordt Ben Hamou op de vraag van Margaux De Ré (Ecolo) die volgt op de mededeling dat staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels) het stedenbouwkundig kader van een nieuwe Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening wil herzien.
Geen wet
Er bestaat geen wet of ordonnantie die seksistische reclames rechtstreeks verbiedt. De meeste bestaande teksten hebben betrekking op discriminerend of seksistisch gedrag gericht tegen een specifieke persoon, en niet tegen een groep zoals bijvoorbeeld vrouwen.
Maar er bestaan wel een aantal relevante gewestelijke en federale wetten om op terug te vallen. Smet is bereid om serieus te onderzoeken hoe hij deze kan opnemen in een nieuwe Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening, die hij 'Good Living' doopt. Die verordening legt de inrichting van de openbare ruimte vast voor de toekomst.
Of een reclameboodschap wel of niet door de beugel kan, zal afhangen van het federaal wetboek van economisch recht, klinkt het nog op het kabinet-Smet. Het verbod zou breder gaan dan seksisme: het gaat bijvoorbeeld ook om racistische, homofobe en xenofobe inhoud. "Commerciële communicatie mag niet de indruk wekken gewelddadig, illegaal of asociaal gedrag aan te moedigen of goed te keuren," vat Ben Hamou samen in de commissie.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Nawal Ben Hamou , Pascal Smet