Op de viering van de Vlaamse feestdag tekenden dit jaar opvallend veel politieke boegbeelden present. En ook de sfeer onderling was zelden zo gemoedelijk als op deze 11 juli-viering. "Ik vond het een heel mooi signaal van de burgemeester, dat hij hier aanwezig was met een positieve boodschap", zegt federaal staatssecretaris Theo Francken (N-VA). "Ik zou niet weten welke andere stad de hoofdstad van Vlaanderen is."
Francken: 'Speech Close op 11 juli is mooi signaal'
Op deze Vlaamse feestdag niet al te veel politieke discussies graag. Dat lijkt wel de ongeschreven regel op de binnenplaats van het Brusselse stadhuis, waar de Vlaamse en Brusselse excellenties keuvelen na de speeches in het stadhuis.
Die speeches stonden dan nog eens bol van de verzoenende taal, merkt ook Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten op. “Onze schepen Els Ampe heeft vandaag gesproken over Brussel als verbindend element voor al de gemeenschappen die onze hoofdstad rijk is. Brussel verbindt ons allemaal.”
Ook senator Bert Anciaux (SP.A), die recent nog zijn frustraties uitte over de burgerlijst waarmee zijn partij hier naar de kiezer trekt, wil het belang van deze feestdag onderstrepen. “De gemeenschappen in België symboliseren de culturele eigenheid van die volkeren. De Vlaamse feestdag, dat is een stuk erkenning voor de Vlaamse gemeenschap die toch belangrijk is voor dit land - en ook voor Brussel.”
Belangrijk signaal
Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA), die vorige week nog dissidente taal sprak over de richting van zijn eigen partij, zette in zijn toespraak vooral de vele voordelen van het Vlaamse engagement in Brussel in de verf.
"Vlaanderen laat Brussel niet los. En vice versa. "
“Ik heb de speech van Jan Peumans erg geapprecieerd, omdat hij net aantoonde dat Vlaanderen Brussel niet loslaat. En vice versa”, zegt zijn partijgenote en Brussels parlementslid Cieltje Van Achter. “De band is vaak getroebleerd, dat merk ik zelf ook vaak in het Brussels parlement, maar vandaag mag de relatie in de verf gezet worden.”
N-VA looft PS-burgemeester
Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) wil op zijn beurt geen punt maken van de erg Rode Duivels-getinte speech van de Vlaamse schepen Els Ampe (Open VLD). Hij wist een andere speech in het bijzonder te smaken: die van Brussels burgemeester Philippe Close (PS).
“Ik vond het een heel mooi signaal van de burgemeester, dat hij hier aanwezig was met een positieve boodschap. Dat is de eerste keer (dat een Brussels burgemeester aanwezig is op de Vlaamse feestdag, red.) sinds ik hier kom, en dat is toch al 25 jaar”, zegt Francken, die het optreden van Close “een belangrijk signaal naar alle Vlamingen in Brussel” noemt. “Ik hou van Brussel: het is mijn hoofdstad, ik kom hier al sinds ik kind ben en heb hier veel familie. Ik zou niet weten welke andere stad de hoofdstad van Vlaanderen is”, stelt Francken nog.
Als er dan toch een kritische noot mag weerklinken op deze feestdag? “De gemeenten en OCMW’s in Brussel moeten de taalwetgeving beter naleven bij het benoemen van ambtenaren”, laat Francken zich nog ontvallen. Maar verder lijkt het vandaag allemaal koek en ei te zijn, voor die ene dag in het jaar dat enkel Vlaamse politici het Brusselse stadhuis bevolken. En dat uitgerekend enkele maanden voor wat wel eens de minst voorspelbare gemeenteraadsverkiezingen in Brussel zouden kunnen worden.
"De band tussen Brussel en Vlaanderen is veel sterker dan we soms denken"
“Wij als Vlaamse Brusselaars moeten blij zijn dat die band veel sterker is dan we soms denken”, zegt oud-VRT-journalist Alex Puissant, die in oktober voor CD&V opkomt, nog voor onze microfoon. “Er gaat ook veel aandacht en geld vanuit Vlaanderen naar Brussel. Dat wordt hier goed gebruikt, maar is ook voor Vlaanderen een goede investering. Brussel is vaak een bekender merk dan België, en daar kan Vlaanderen zijn voordeel mee doen. Al hebben de Rode Duivels daar ondertussen misschien wel iets aan veranderd (lacht).”
Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , 11 juli , Vlaamse feestdag , Theo Francken , Gwendolyn Rutten , Alex Puissant
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.