Rapport Benoît Cerexhe/Céline Fremault: Dweilen met de kraan open

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
02/04/2014

BDW maakt het rapport op van minister Benoît Cerexhe (CDH), minister van Werk en Economie en van zijn opvolgster Céline Frémault. De stadskrant vroeg ook het oordeel van Elke Roex (oppositie, SP.A) en Arnaud Pinxteren (meerderheid, Ecolo).

Toen Cerexhe aan zijn tweede ambtstermijn begon, telde Brussel 97.000 werklozen. Inmiddels zijn het er 112.000. Cerexhe had natuurlijk de pech dat het crisis was. En dat het gewest geconfronteerd wordt met een razendsnel groeiende bevolking. Een groot deel van de nieuwkomers is jong en slecht opgeleid. Het was dan ook dweilen met de kraan open voor de minister.

Om de Brusselse werklozen aan het werk te krijgen, bleef Cerexhe taalcheques uitdelen. Hij sloot een samenwerkingsakkoord met Vlaanderen waardoor meer werkzoekenden in de Rand aan de slag gaan. Voorts voerde hij de verplichte begeleiding in. Maar die geldt voorlopig alleen voor jonge werklozen. Probleem is ook dat bij Actiris nog altijd te weinig begeleiders zijn.

Actiris bleef overigens bijna twee jaar zonder directeur. De nieuwe directie, die in 2011 uiteindelijk benoemd werd, laat evenwel een nieuwe, efficiëntere wind waaien. Zo is er eindelijk samenwerking met Bruxelles-Formation.

Het ondernemingsklimaat dan. De Brusselse bedrijven zijn blij met Cerexhes aandacht voor innovatie maar verwijten hem dat de fiscale druk nog altijd hoger is dan in de andere gewesten.

Om de slabakkende handel in de stad te stimuleren, versterkte hij het agentschap Atrium. Tegelijkertijd steunde hij het plan voor een mega-shoppingcenter aan de rand van het gewest. Tamelijk paradoxaal, vinden de commerçanten.

Céline Frémault, die Cerexhe vorig jaar verving, werkte zich onder meer in de kijker met de promotie van het vrouwelijk ondernemerschap.

Het oordeel van Elke Roex (oppositie, SP.A)

“Drie serieuze punten van kritiek. Eén: de begeleiding van de werkzoekenden is nog veel te beperkt. Er is maar één begeleider voor 350 werkzoekenden. Veel meer dan een dossier opmaken en de werkloze twee keer per jaar zien, kan die dan ook niet. Toegegeven, voor de jongeren is er nu het verplichte beroepscontract. Maar de grote meerderheid krijgt amper begeleiding.”

“Twee: zowel Cerexhe als Frémault bleven veel geld pompen in geco’s, de gesubsidieerde contractuelen. Meer dan de helft van het werkbudget gaat ernaar toe. Via dit systeem worden jobs gecreëerd, maar niet voor de meest kwetsbare werklozen. Veertig procent zijn hoogopgeleide vrouwen. Zo’n dure maatregel zou voorbehouden moeten blijven aan mensen die echt minimale kansen hebben op de arbeidsmarkt.” “Drie: beide ministers goochelen met cijfers rond jobcreatie. Zo luidde het dat er in de haven vijftienhonderd of misschien wel drieduizend banen zouden komen, maar daar is nog geen enkele job van gerealiseerd.”

“Frémault heeft het beleid van Cerexhe niet fundamenteel veranderd, ze heeft alleen misschien wat vrouwelijke accenten gelegd.”

“Mijn oordeel over beiden: niet gebuisd, maar ook niet geslaagd.”

Het oordeel van Arnaud Pinxteren (meerderheid, Ecolo)

“Benoît Cerexhe heeft vooral inspanningen gedaan om de werklozen meer achter de broek te zitten. Hij heeft de druk op hen opgevoerd met de jongerengarantie, de extra begeleiding, het beroepscontract. Minder aandacht had hij voor jobcreatie. Wij vinden dat de Brusselse economie een heroriëntering behoeft. Het moet een stedelijke economie worden waar goederen en diensten voor en door Brusselaars geproduceerd worden. Ik denk aan recyclage, lokale voeding, toerisme, kortom zaken die niet makkelijk gedelokaliseerd kunnen worden en dus echt werk voor Brusselaars bieden. Cerexhe had op dit vlak niet echt vooruitstrevende ideeën.”

“Zijn opvolgster Céline Frémault heeft er wel meer oog voor. Ze is bezig met vrouwelijk ondernemerschap, met de creatie van een Zeus, een zone voor economische uitbouw aan het kanaal, met de alliantie werkgelegenheid-milieu.”

“Ook handel verdient een heroriëntering, ook weer naar kleine winkels en lokale producenten. De kleine handelaars voelden zich de afgelopen jaren niet gehoord omdat teveel aandacht ging naar Neo en andere grote projecten.”

“Ten slotte vind ik dat dat Cerexhe ook te weinig gewerkt heeft aan het tegengaan van racisme bij de aanwerving. Het is een belangrijke reden waarom de werkloosheid in Brussel zo hoog is.”

Het regeringsrapport

Zes partijen op één lijn krijgen is geen vanzelfsprekendheid. Nochtans was dat de taak waar de Brusselse regering voor stond. Hoe hebben de ministers en staatssecretarissen het ervan afgebracht? BDW maakt de balans op met het regeerakkoord in het achterhoofd en laat ook parlementsleden aan het woord, van meerderheid en oppositie. Tot slot beoordelen we op dezelfde manier de Brusselse minister in de Vlaamse regering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Het regeringsrapport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni