Reportage

Cafés dicht om 23 uur: ‘Wij hebben al een afterparty gepland’

KVDP
© BRUZZ
29/09/2020

Sinds maandag moeten alle Brusselse cafés om 23 uur dicht. In de buurt van de Sint-Gorikshallen werd de nieuwe regel goed opgevolgd, al blijft de teleurstelling groot. “Toen het nieuws over het vroegere sluitingsuur bekend raakte, hebben we drie mensen ontslagen.”

Maandagavond begint het personeel van de cafés rond de Sint-Gorikshallen om 22.30 uur al met het opruimen van de terrassen. Ongebruikte stoelen worden dichtgeklapt, lege tafels worden vastgemaakt met een slot, de laatste bestellingen vliegen over de toog. Vanaf maandag moeten alle Brusselse cafés en bars dicht om 23 uur, kondigde de Brusselse regering zaterdagavond aan. Die boodschap lijkt iedereen hier goed te begrijpen.

“Ik vind het maar niets, maar wat kan ik doen”, zucht caféganger Kosta, nog even op het terras van Le Roi des Belges. “Straks ga ik wel ergens anders naartoe, naar het huis van mijn vrienden. Maar ik respecteer wel altijd de bubbel, ik probeer het aantal contacten te beperken.”

“Wij doen het omdat we de wet respecteren, maar we begrijpen er niets van”, zegt Houda, barvrouw in hetzelfde café. Dat de Brusselse Veiligheidsraad zaterdag besliste over een verstrenging van de coronamaatregelen, terwijl de Nationale Veiligheidsraad woensdag een versoepeling had aangekondigd, wekt onbegrip. “De politiek verkondigt een boodschap in de media, maar wij, het volk, begrijpen er niets van. We blijven achter met vragen en krijgen geen antwoorden.”

'Restaurants verkopen ook alcohol'

Café-uitbaters en personeelsleden in de buurt benadrukken dat de Brusselse horeca al een moeilijke periode achter de rug heeft. Het vervroegd sluitingsuur zal het alleen maar erger maken, klinkt het. “De helft van onze omzet maken wij tussen 22 en 1 uur. Het gaat moeilijk worden om overeind te blijven”, vertelt Marie Loss, uitbaatster van Chili Bar. “Toen het nieuws over het vroegere sluitingsuur bekend raakte, hebben we drie mensen ontslagen. Dit wordt een catastrofe. Men is de horeca aan het verpletteren.”

Dat cafés wel om 23 uur dicht moeten, maar restaurants én cafés-restaurants mogen openblijven tot 1 uur, vindt Loss onbegrijpelijk. Bovendien is het onderscheid vaag, klinkt het. “Restaurants verkopen ook alcohol. Als mensen gaan eten en daarna in de restaurants drinken, mogen ze blijven tot 1 uur. En ik ga soms ook op restaurant zonder er iets te eten, maar wel om er iets te drinken.”

'Afterparty'

Om 23 uur stipt zijn alle cafés op en rond het Sint-Goriksplein dicht. Enkele cafégangers hangen nog rond op het plein, maar de meesten zijn al vertrokken. “De nieuwe regels zullen voor meer problemen zorgen”, zegt café-uitbater Marie Loss nog. Volgens haar zullen er nu meer feestjes plaatsvinden in appartementen.

Mohamed en Youri hebben net een verjaardagsfeest gevierd op café en hangen nog even rond, maar ze hebben een bestemming. “Wij hebben straks een afterparty in iemands appartement”, lacht Mohamed. “Het is illegaal, maar bijna iedereen doet dat.”

“Als bars om 23 uur sluiten, gaat men elders heen. Op café respecteren we de sociale afstand en dragen we een mondmasker, maar dat gaan we bij iemand thuis niet doen”, zegt Youri nog. “Dat zal volgens mij dramatisch zijn voor de verspreiding van het coronavirus.”

Voor de Brusselse politie is het moeilijk om specifiek daar op te patrouilleren. "Dit gebeurt voornamelijk op vraag van mensen die bellen ervoor, want dat merk je zomaar niet op. Het zijn oproepen die vooral via de dispatching binnenkomen voor overlast", stelt Ilse Van de keere, woordvoerster van de politie Brussel Hoofdstad-Elsene.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Brusselse cafés , horeca , coronamaatregelen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni