In Brussel opende Unia 396 dossiers voor discriminatieklachten.

Dossiers rond discriminatie ook in Brussel in stijgende lijn

SN
© BRUZZ
26/06/2019

Gelijkekansencentrum Unia behandelde vorig jaar bijna 400 dossiers met ernstige discriminatieklachten in Brussel. Dat zijn er zo’n 60 meer dan in 2017. Vooral discriminatie op de werkvloer blijft problematisch.

7.489 klachten kreeg Unia binnen in 2018, over heel het land. Daarvan startte het gelijkekansencentrum 2.192 dossiers op, met klachten die niet per se gegrond zijn, maar die Unia wel als ernstig genoeg beoordeelt.

Niet van alle dossiers is de locatie bekend. Klachten over media en internet (332 dossiers) bijvoorbeeld kan Unia niet terugleiden tot een bepaalde regio. Maar van de ongeveer 1.600 Belgische dossiers die wel een locatie meekregen, komt een kwart uit het Brussels Gewest: precies 396. Dat is een stijging ten opzichte van 2017, toen er 339 dossiers waren.

“Ook Brusselaars vinden veel gemakkelijker de weg naar Unia. Daardoor komen er meer kwesties aan het licht,” geeft woordvoerder Bram Sebrechts als verklaring. “Tegelijk wijst het op een blijvend gebrek aan gelijke kansen voor veel mensen die hier wonen, werken en winkelen.”

Assistentiehond

Discriminatie op de werkvloer (173 dossiers) en bij aankopen en diensten (109 dossiers) zijn de grote pijnpunten. Wat aankopen en diensten betreft, gaat het bijvoorbeeld over Brusselaars met een assistentiehond die geen taxi mochten nemen, of mensen die geen appartement konden huren omdat ze een uitkering krijgen.

Op de werkvloer zijn het vooral dossiers over mensen met een handicap, gevolgd door discriminatie op basis van huidskleur en afkomst, en op basis van gezondheidsproblemen.

"Werk is een motor om mee te kunnen doen in de samenleving. Daarom willen we arbeidsdiscriminatie extra hard tegengaan"

Bram Sebrechts van Unia

Sebrechts geeft een concreet voorbeeld: “Een man met de spierziekte MS klopte aan bij ons. Zijn kantoor is een open office, waar iedereen met laptops werkt en niemand een vaste plek heeft. Door de motorische problemen van de man zou het beter zijn om een eigen bureau en vaste pc te hebben. Maar de werkgever wilde geen uitzondering maken voor de werknemer.”

“Dan komt Unia tussen en onderhandelen we met de werkgever. Met resultaat: de melder kreeg alsnog een vaste werkplek en computer. Bovendien werd zijn jobinhoud aangepast en mocht hij deeltijds aan de slag.”

Bedrijven opleiden

Unia geeft ook opleidingen over discriminatiewetten en diversiteit, daarvan vinden de meeste (132) plaats in Brussel, wellicht omdat er veel werkgevers in de hoofdstad zetelen. “We vinden opleidingen cruciaal. Het voorkomen van slachtoffers is minstens even belangrijk als slachtoffers verder helpen,” aldus Sebrechts.

“Daarnaast is een job vaak een motor om mee te kunnen doen in de samenleving, zowel financieel als sociaal. Arbeidsdiscriminatie tegengaan is dus extra belangrijk voor Unia.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Unia , Bram Sebrechts , discriminatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni