Het Brussels gewest heeft alle eigen coronamaatregelen al verlengd tot eind april, behalve het moratorium op uithuiszettingen. Dat verbod is al sinds de start van de coronacrisis vorig jaar van kracht. Pas vandaag - één dag voor het verbod zal verlopen - belooft minister-president Rudi Vervoort (PS) de knoop door te hakken. "Dit veroorzaakt enorm veel stress bij de huurders", zegt het Front tegen uithuiszettingen.
Verbod op uithuiszettingen nog niet verlengd: actiegroepen hekelen last minute-gedrag
Het verbod op uithuiszettingen vervalt in principe op 1 april, tenzij de Brusselse regering het op tijd verlengt. Dat wil zeggen: vandaag. Het kabinet van staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) liet eerst weten dat het overleg pas morgen/donderdag gepland stond op de ministerraad. Nadien beloofde minister-president Rudi Vervoort de beslissing alsnog vandaag/woensdag te nemen.
"Er is nog altijd geen nieuws over de verlenging", zegt de Brusselse Bond voor het Recht op Wonen (BBRoW), "terwijl de situatie niet is veranderd, de sanitaire maatregelen nog altijd gelden en het noodplan voor de huisvesting nog niet op punt staat. Er is geen enkel exitplan voor het moratorium bedacht, noch andere herhuisvestingsoplossingen."
Het kabinet-Vervoort zei afgelopen weekend aan BRUZZ dat ze nog geen beslissing rond het moratorium konden nemen alvorens er meer nieuws kwam van de rechtbank. Verschillende huisbazen waren namelijk samen met het Nationaal Eigenaars- en Mede-eigenaarssyndicaat (NEMS) naar de Franstalige rechtbank van eerste aanleg gestapt. Het gaat om huisbazen die het voorbije jaar tot meer dan 10.000 euro huurinkomsten misliepen, maar hun huurders niet op straat mogen zetten omwille van het moratorium. Het vonnis van die zaak was vorige week nog niet bekend.
Niet onwettig
Maandag kwam de uitspraak er wel: de klacht van de huisbazen was niet-ontvankelijk, besloot de Franstalige rechtbank. Het Brussels gewest mag volgens de rechter wel degelijk een eigen verbod op uithuiszettingen afkondigen. Het kabinet van Rudi Vervoort zit nu pas twee dagen na het vonnis samen over de gevolgen.
"Wij hebben goede hoop dat het moratorium verlengd wordt, maar het is spijtig dat de beslissing zo last minute valt en later dan de vorige keren", zegt Eva van het Front tegen uithuiszettingen. Die organisatie is afgelopen zomer opgericht door verschillende Brusselaars die kwetsbare huurders willen verdedigen. "Er blijft altijd een marge van een tweetal dagen tussen de beslissing en de echte publicatie van het ministerieel besluit. Zelfs als zij de verlenging vandaag aankondigen, zit je daar tijdelijk met een grijze zone. De dreiging voor de huurders blijft en de stress is enorm hoog. Die mensen leven in een noodsituatie en willen weten of ze morgen nog een woonst gaan hebben."
Bij het Front tegen uithuiszettingen schatten ze dat "tot 5.000 gezinnen" bedreigd zijn als het moratorium toch zou verlopen. "Dat cijfer is gebaseerd op het gemiddeld aantal uithuiszettingen door vrederechters in Brussel per jaar", zegt Eva. Officiële cijfers bestaan daar echter niet van. Bij het Observatorium voor de Huurprijzen telden ze voor corona gemiddeld 600 uithuiszettingen per jaar. "Dit jaar zijn het er wellicht meer, want we zien de algemene cijfers van dakloosheid groeien", zegt Eva. Uit de laatste telling bleken er inmiddels 5.300 dak- en thuislozen in Brussel te verblijven, een kwart meer dan twee jaar daarvoor.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Front tegen uithuiszettingen , uithuiszettingen , moratorium huisuitzetting , Rudi Vervoort , Nawal Ben Hamou
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.