Bij de Rode Duivels die op 13 juni aan het EK voetbal beginnen, zitten ook hele of halve Brusselaars. Zij zijn geboren en getogen en gevormd in Brussel of brachten er een belangrijk deel van hun jeugd door. Wij stellen elke dag één van hen aan u voor. Vandaag: Michy Batshuayi,

Michy Batshuayi kent u vooral van Standard Luik, en misschien ook wel van zijn recente exploten bij Olympique Marseille. Wat minder bekend is, is dat hij zijn eerste voetbalstappen zette bij RFC Evere en RUSA Schaarbeek. En vooral op het terreintje van het Pirsoulpark in Sint-Agatha-Berchem.

De ouders van Batshuayi migreerden in de jaren ’80 naar België en maakten van Brussel hun thuishaven. Het eerste ouderlijke huis stond op de Henri Dunantlaan in Evere. De laagste jeugdreeken doorliep Batshuayi nog bij RFC Evere, maar na een zeer geslaagd tornooi in Woluwe verkast hij naar RUSA Schaarbeek.

Zijn prestaties daar openen dan weer de deur naar de jeugdopleiding van het ondertussen ter ziele gegane FC Brussels. Ook zijn jongere broer Aaron (Leya Iseka, tegenwoordig bij Anderlecht) kan daar terecht. De passage bij Brussels is echter van korte duur, want de grote buur uit Anderlecht biedt zich aan.

De passage bij RSCA wordt echter geen succes. Voetbaltechnisch kan Batshuayi meer dan uit de voeten, maar zijn gedrag laat te wensen over, vindt men in Anderlecht. Na een seizoen moet Michy al een stap terug zetten en klopt hij weer bij FC Brussels aan. Het gezin Batshuayi heeft na een korte poging om zich in Antwerpen te vestigen opnieuw in Brussel gesetteld. In Sint-Agatha-Berchem deze keer. Dat maakt het wat makkelijker om de jongens tijdig op training te krijgen.

In Berchem komt Batshuayi terecht bij de jeugdacademie van Seth Nkandu: hij is een oud-jeugdcoach van Anderlecht en was ook de bezieler van een voetbalacademie van Club Brugge in Brussel. Tegenwoordig traint hij het beloftenelftal van RWDM. Nkandu focust vooral op de technische kwaliteiten van zijn voetballers en is dus de geknipte man voor Batshuayi.

Olifantenpark
Daarnaast is er ook het Pirsoul- of Olifantenpark in Berchem. In het weekend en na school wemelt het daar van de getalenteerde voetballers. Batshuayi zit er in het goede gezelschap van Hervé Kaga, Pelé Mboyo en Anthony Vanden Borre. Hij scherpt er ook zijn technische vaardigheden aan. Net als in alle grootsteden doen pleintjes en veldjes als dat naast de Koning Albertlaan dienst als de broodnodige leerschool voor ontbolsterende voetballers.

Wat in het Olifantenpark gebeurde, heeft Batshuayi zeker op weg gezet naar zijn mooie carrière. Bij Standard Luik is hij drie seizoenen lang titularis in de spits. Het levert hem in 2014 de Ebbenhouten schoen van de beste voetballer met Afrikaanse roots op. Ook bij Olympique Marseille is hij na een seizoen als invaller, dit jaar helemaal opengebloeid.

Bij de Rode Duivels loopt het voor Batshuayi wat moeizamer. Bij de beloften is hij lang een vaste waarde, maar na een akkefietje waarin de woorden ploeghotel en callgirl een prominente rol spelen, wordt hij uit de ploeg gezet. Op het WK in 2014 zit hij dan ook niet in de selectie. Twee jaar later is het echter tijd voor revanche.

EK 2016: Brusselse Duivels

EK 2016

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , EK 2016: Brusselse Duivels , EK 2016

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni